Ülo Toomsalu • 25. oktoober 2004 kell 6:00

SLÕL: Inglaste lehmalaut reostab jõge

Inglaste firma lehmalauda sõnnikuhoidlast voolab juba pikemat aega virts ja sõnnik vihmaga otse Kodila jõkke, mis kannab reostuse looduskaitsealusesse Matsalu lahte.

«See on tõesti kole! Kardan väga oma kaevuvee pärast,» tunnistab SL Õhtulehele Rapla vallas Kodila külas samanimelisest jõest vaid paarikümne meetri kaugusel elav vanem naine.

«Asi on olnud hull sellest ajast peale, kui farm möödunud sügisel iirlaste ja inglaste kätte läks,» räägib naine. «Enne seda ei olnud haisu ega voolanud sõnnik ja virts jõkke. Uued ülemused on lihtsalt väga hoolimatud. Nemad ise kohapeal ei ole ega näe, mis siin tegelikult toimub.»

Omanikud on laudatöötajatel suupaotamise karmilt keelanud, kuid üks neist poetab siiski, et sõnniku jõkkesattumine oli lihtsalt õnnetus. «Sõnnikuhoidla on ehitatud lauda jõepoolsesse külge. Seal oli tamm ees, aga sügiseste paduvihmade ajal see murdus ja sõnnik voolas vette. Tahtlikult ei ole sinna küll midagi lükatud,» ütleb räämas ja osaliselt uste-akendeta laudas töötav tundmatuks jääda soovinu.

Samas näeb jõeperv välja selline, nagu oleks seal lausa buldooser sõnnikuvoole teed rajamas käinud.

Keskkonnainspektsiooni Järvamaa osakonna inspektor Maarja Jüris ütles ajalehele Nädaline, et reostuses süüdi oleva osaühingu Kelko inglastest omanikud juba korra kutsuti Raplasse aru andma, kuid nad ei andnud näole.

Kelko omanikud on taas keskkonnainspektsiooni Rapla büroosse kutsutud 27. oktoobriks. «Kui ka siis keegi omanikest kohale ei tule, teatame politseisse ja kohaldatakse sundtoomine,» kinnitas Jüris Nädalisele.

Hetkel kuum