EPL: Maksuametnikega seotud miljonipettus kohtusse

26. oktoober 2004, 08:02

Ärimees Taivo Luik tüssas riiki käibemaksupettuses väidetavalt 17 miljoni krooniga.

Ühes viimaste aegade suurimas käibemaksupettuses süüdistatuna on kohtu all ärimees Taivo Luik, endised maksuameti töötajaid ja varifirmasid juhtinud tankistid, kirjutab Eesti Päevaleht.

Protsessi keskne kuju on Luik, kes asutas üheksa reaalse majandustegevuseta varifirmat, mille etteotsa pani oma tuttavad inimesed. Süüdistuse kohaselt allkirjastasid need tankistidena palgatud inimesed fiktiivseid käibemaksudeklaratsioone, mis saadeti pettuses osalenud maksuametnikele. Nii suudeti ainuüksi 1999. aasta seitsme kuuga riigilt enam makstud käibemaksuna välja petta 11,4 miljonit krooni. Kokku tüssati riiki ajavahemikul 1998?2000 ligi 17 miljoni krooniga.

Skeemi olid segatud maksuametnikud. Maksukuriteo ja ametiseisundi kuritarvitamise süüdistusega on kohtu all Tallinna juriidiliste isikute maksuameti endine maksude talituse juhataja Jana Kitter.

Kitter kaasas ligikaudu viis aastat tagasi kuriteoskeemi äsja maksuametisse tööle asunud inspektori Gersti Soopõllu, kelle ülesanne oli kontrollida riigile tagastatavate käibemaksusummade õigsust.

Maksupolitsei andmetel olid petised nii enesekindlad, et ei toonud deklaratsioonides ära isegi kaupa, millelt riigilt käibemaksu tagasi saada sooviti. Maksupolitsei juhi Enriko Aava sõnul oli juhtumi puhul eriline see, et kuriteo toimepanemises osalesid maksuameti töötajad. ?Õnneks ei juhtu seda sageli,? ütles ta.

Prokurör Maria Suti sõnul on karistus nimetatud kuriteo eest on nii võltsitud deklaratsioonide esitajale kui ka ametiseisundit kuritarvitanud maksuametnikele tema hinnangul naeruväärne ? rahaline karistus või kuni kolm aastat reaalset vangistust.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
10. November 2009, 00:00
Otsi:

Ava täpsem otsing