Urmas Vaino • 26. oktoober 2004 kell 22:00

Kirjapandud kirjutamata jõulureeglid

Enne Vana tulemist on mõistlik mõned asjad meelde tuletada, ikka selleks, et kõik laabuks just nii, nagu kõrget ja ammu oodatud külalist vastu võttes.

Kõige olulisemad on muidugi kingitused. Kui te tahate näha väga kurba jõuluvana, siis jagage päkapikkudele korraldusi kindlasti nii, et mõned jõuluvana tervitajatest juhuslikult kingist ilma jääks.

Kord rääkis üks jõuluvana, mismoodi ta käis peol, kuhu oli kogunenud õige mitu perekonda, kõik pikisilmi kingitust ootamas. Pärast seda, kui punases kuues mees oli kotist võtnud viimase kingituse ning lugenud sealt ette nime, jäid pere kõik lapsed imestunult kingijagajat piidlema. Sest ainukesena oli veel kingituseta kostitajate vanaema, tema nime aga viimasel pakil polnud. Kurva hetke leevendas jõuluvana ise, kinkides vanamemmele need kommid, mis olid perenaisele mõeldud. Aga ilus õhtu ning usk jõuluvanasse oli mõõdukal moel rikutud.

Hoolimata sellest, et jõuluvana on tihti piduliku õhtusöögi kõige tähtsam külaline, ärge sundige teda jõululauale kantud praadi ja peedisalatit vastu tahtmist sööma. Jõuluvana on küll kerekas tegelane, aga sama võrra, kui on kaalu, armastab ta ka oma valget habet. Kindel on see, et uhke habemega ei olegi nii kerge süüa ja juua. Lihtsam on kallist külalist uskuda ja usaldada. Kui ikka ?ei?, siis ?ei?.

Vahel tuleb jõuluvana ootamatu külalisena. Sellisel juhul hoiatage oma sõpru kas või moka otsast. On üsna piinlik, kui selgub, et tegelikult asutab perekond end vaikselt magama, aga ukse taga on mees, kes koormatud kinkide ja ilusa laulu lootusega.

Kuna Põhjamaal loevad kõik ka e-kirju, siis võiks ju jõuluvanale teada anda, kes teda peoruumis ootavad. Mis on laste nimed, millega nad on aasta jooksul hakkama saanud, millised koolis hinded ja trennis tulemused. Seda teab iga algaja jõuluvana, et tehtud töö eest on kõige parem kiitus hea sõna ja pikk, villases kindas käega tehtud pai. Vahest isegi tähtsam kui kauni paberiga kaetud kingipakk.

Hetkel kuum