Christel Karits • 28. oktoober 2004 kell 22:00

Muljeterohke vene kunstniku väljapanek

Maailmakuulus Mihhail ?emjakin on loonud monumente ja pisiplastikat, maale ja graafikat, kujundanud raamatuid ja teatrietendusi.

Tallinnas eksponeeritakse valikut ?emjakini varasemast graafikast ja gua??idest ? seeriaid ?Pariisi üsk?, ?Surmaingel? ning kunstniku sõbrale Vladimir Võssotskile pühendatud töid. Autori tekstid tööde sünniloost lisavad näitusele erilise värvingu.

?emjakin sündis 1943. aastal Moskvas, aga oma lapsepõlve veetis sõjaväelasest isa töökohustuste tõttu Ida-Saksamaal. 1957. aastal naasis perekond Venemaale ja nooruk asus õppima Leningradi Repini kunstikooli. Kooli ?emjakin ei lõpetanud, sest ?sotsialistliku realismi kaanon oli avangardistlikust kunstist huvitatud erksale noormehele võõras ning kompromissile ta ei läinud?, tutvustab tulevase meistri elukäiku näituse kuraator Reet Varblane.

Aastail 1959?1971 töötas kunstnik Ermitaa?is abitöölisena ja õppis iseseisvalt kunsti vanade meistrite töid kopeerides, koos mõttekaaslastega lõi ikoonimaali vormi uuendades metafüüsilise sünteesi kunsti. 1971. aastal emigreerus Mihhail ?emjakin Pariisi, kuhu ta jäi kümneks aastaks. Pariisis loodud akvarellitehnikas sari ?Peterburi karneval? tõi talle laiema tuntuse ja avas paljude maailma galeriide uksed. Edu on saatnud teda pärast USAsse elama siirdumist aastal 1981. Laialdase näitusetegevuse kõrval asutas ?emjakin loomingu filosoofia ja psühholoogia instituudi ning koos filosoof Vladimir Ivanoviga arendas edasi juba Leningradis alustatud metafüüsilise sünteesi teooriat.

Hetkel kuum