Raivo Sormunen • 28. oktoober 2004 kell 22:00

Odavnev nafta rõõmustas

Ühendriikide nafta laovarude tõus vedas kütuse hinna kolmapäeval kiiresse langusse ja USA börsid üles. Tõus jätkus eile ka Euroopa aktsiaturgudel.

?Kohe hommikul, kui välja tulid nafta laovaru numbrid, läks nafta hind dramaatilisse langusse ja aktsiaid pöörasid üles. Peamine on see, et aktsiad ei jõnksatanud vaid korraks, vaid kogusid ennast terve päeva jooksul,? ütles uudisteagentuurile Reuters McDonald Financiali investeeringute strateeg John Caldwell.

Veel esmaspäeval päevasiselt 9708 punktil käinud Dow Jonesi tööstuskeskmine sulgus kolmapäeval 10 002,03 punktil ehk 1,15% plussis. Peamiselt tehnoloogiasektori liikumisi jälgiv Nasdaqi koondindeks tugevnes 2,14%, tasemeni 1969,99 punkti.

Kuna täna lõpeb paljudel USA aktsiafondidel majandusaasta, siis oli turuosaliste sõnul näha maksude optimeerimisest tingitud aktsiate ostmist ja müümist.

Kuna langev toornafta hind jätab ettevõtetele ja tarbijatele rohkem krõbisevat rahakottidesse, juhtisid tõusu majanduskasvust enam võitvad aktsiaid. Ka aktsiaturu päevakäive oli tavapärasest tugevam.

Euroopa börsidel vedasid eile juhtohjasid autotootjate aktsiaid. Sektor on viimase kolme kuu jooksul olnud üks nõrgemaid, kuna nafta süvendab lisaks autotootjate kuludele ka investorite hirmu, et tarbijad võivad oma uute autode ostu edasi lükata. Nii BMW, Peugeot?, Porsche kui ka Volkswageni hinnatõus jäi eile õhtul kella viie paiku ühe ja kahe protsendi vahele. Kütuse kulude kokkuhoiust võitvad lennufirmade aktsiad olid samuti tugevad. SASi aktsia liikus õhtul koguni 3% plussis.

Hetkel kuum