Alvar Jõgeva • 31. oktoober 2004 kell 22:00

Nafta langes, börs tõusis

USA aktsiaturud lõpetasid nädala tõusuga, kergendust pakkus nafta hinna alanemine.

?Investorid ootavad traditsiooniliselt IV kvartali rallit,? ütles John Hancock Financial Servicesi fondihaldur Thomas Norton Bloombergile.

Laiapõhjaline S&P 500 indeks kerkis esimest korda viimase nelja nädala jooksul. 500 suurimat ettevõtet hõlmav indeks lõpetas nädala 3,1% kõrgemal tasemel. Tehnoloogiaaktsiate liikumist kajastav Nasdaqi koondindeks tõusis nädalaga samuti 3,1%. Dow tööstuskeskmine kosus 2,8%, indeks suutis taas ületada psühholoogiliselt olulise 10 000 punkti taseme.

Nafta hind tegi läbi kiire languse, kui USA naftavarud suurenesid rohkem, kui analüütikud ootasid. Samuti alandas nafta hinda Hiina otsus tõsta intressimäärasid, mis peaks vähendama nõudlust musta kulla järele, kuna tarbimine väheneb. Naftabarreli hind kukkus nädalaga New Yorgi kaubabörsil 6,1 protsenti, langedes 51,76 dollarile.

Analüütikute sõnul ootavad investorid presidendivalimiste tulemusi. Paljud neist eelistavad otsuseid teha peale valimistulemuste selgumist.

Majandusraportid andsid vastakaid signaale. USA majandus kasvas kolmandas kvartalis 3,7%. Analüütikud ootasid keskmiselt 4,3 protsendi suurust majanduskasvu. Samas Chicago ostujuhtide indeks ja tarbijausaldus olid oodatust paremad.

Hiljuti börsidebüüdi teinud internetifirma Google?i aktsia hind lähenes ohtlikult 200 dollari tasemele. Päeva sees puudutas aktsia hind 199,95 dollarit, kuid rohkemaks jõudu ei jätkunud. Päeva lõpus andis aktsia hinnas järele, lõpetades päeva 190,64 dollari tasemel ehk 1,4 protsenti miinuses. Esmaemissioonist sai aktsiaid osta 85 dollariga.

Hetkel kuum