PM: Aktsiisitõusu kärbe on viinavabrikantide töövõit

03. november 2004, 08:08

Alkoholiaktsiisi esialgu kavandatust väiksem tõus on suuresti viinatootjate hoogsa lobitöö teene.

Tööstustel on põhjust rahul olla, sest vähemalt osa riigil saamata jäävast aktsiisirahast hakkab nüüd voolama nende taskusse, kirjutab Postimees.

Eesti nelja suurema viinatootja hulka kuuluva Remedia kommertsdirektor ning Eesti Viinaliidu juhatuse liige Sirje Potisepp tunnistab, et alkoholiaktsiisi esialgu plaanitust väiksem tõus on kindlasti nende töövõit.

«Suutsime ennast koondada ning oma seisukohad nii riigijuhtide kui avalikkuse ette viia,» ütleb ta. «Väiksem aktsiisitõus on mõistuse võidukäik, sest vastasel juhul oleksime me silmitsi salaturu plahvatusliku kasvuga. Metanoolitragöödia võiks inimestel ikka veel meeles olla.»

Res Publica Riigikogu fraktsiooni juhi Siim-Valmar Kiisleri hinnangul on hämmastav, kuidas aktsiisitõusu kärbet nõudnud koalitsioonipartnerid asusid nii kindlalt toetama ettevõtjate huve ning lasid oma otsuseid mõjutada.

«On ikka väga kummaline, et kogu aeg räägitakse alkoholi liigtarvitamisest, kuid kui ükskord üritatakse selle vastu midagi reaalselt ette võtta, siis asutakse hoopis tootjate poolele,» imestab ta.

Respublikaanist rahandusministri Taavi Veskimäe kavandatud 15-protsendiline hinnatõus enam kui kuuekraadistele jookidele kukkus läinud nädalal läbi teiste võimuparteide vastuseisu tõttu.

Kriitikute hinnangul viitab alkoholitootjate lobitööle ka tõsiasi, et Rahvaliitu esindab Riigikogus Võhu Veini osanik Vello Tafenau ning Reformierakonna ridadest leiab näiteks Tartu Õlletehase juhi Tarmo Noobi. «Rahvaliitlase Tafenau aktiivne tegevus selle küsimuse arutelul oli suisa kohatu,» vihjab Kiisler.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
10. November 2009, 00:00
Otsi:

Ava täpsem otsing