Börsil erakordselt positiivne päev

Alvar Jõgeva 05. november 2004, 00:00

Tallinna börsil kallinesid kõigi kümne ettevõtte aktsiad, millega tehinguid sooritati. Päeva säravaim aktsia oli Baltika, mille hind kerkis 14,45 protsenti.

Rõivatootja Baltika aktsia vastu tekkis suur ostuhuvi, mille tulemusena osteti väärtpaberi müügiäär tühjaks. Aktsiaga sooritati 10 tehingut, mis andsid käibeks 243 000 krooni. Ühtegi olulist uudist, millega saaks hinnatõusu põhjendada, Baltika ei avaldanud. Osaliselt põhjustas hinnatõusu suhteliselt madal likviidsus, seega tuli suurema ostuorderi täitmisel aktsiaid soetada kõrgema hinnaga. Hinnatõusu toetab ka Baltika majandustulemuste paranemine. Kui eelmisel aastal sai Baltika hiigelkahjumi, siis väga suure tõenäosusega lõpeb käesolev aasta kasumiga.

Baltika väärtuse hindamisel ei mängi klassikalised meetodid suurt rolli. Näiteks käesoleva aasta P/E (hinna-tulu) suhe kujuneb üsna kõrgeks. Tegemist on firma operatsioonide pöördumisega paremuse poole, mistõttu avaldub reaalne kasumiteenimise võime alles aastate pärast. Tihti tõusevad sellised aktsiad juba varem ja majandustulemuste paranemist on näha hiljem. Praegu usuvad investorid, et raskused on ettevõtte jaoks möödas ja edaspidi on loota majandustulemuste paranemist.

Kui Baltika aktsia paistis silma suure hinnatõusuga, siis Hansapanga aktsia tõusis esile suure käibe poolest. Väärtpaberi käive ulatus 93,4 miljoni kroonini. Hansapanga aktsia hind tõusis 0,38 protsenti, 125,17 kroonini. Ühtlasi ületas aktsia hind taas 8 euro (125,17 krooni) piiri. Mitu aktsiaplokki vahetas omanikku just 8 euro tasemel.

Teiste aktsiate käive jäi alla miljoni krooni. Eesti Telekomi aktsia kosus 0,14 protsenti, 108,90 kroonini. Väärtpaberi käive oli 675 000 krooni. Norma aktsia hind tõusis 0,32 protsenti, 99,36 kroonini. Turvavööde tootja aktsia käive ulatus 570 000 kroonini.

Põhinimekirjas olid tõusjate seas veel Harju Elektri ja Tallinna Kaubamaja aktsia, mis kerkisid vastavalt 1,27 ja 1,49 protsenti. Hinnatõus jäi vormistamata Merko Ehituse aktsial, millega ei sooritatud ühtegi tehingut.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    25. November 2011, 14:52
    Otsi:

    Ava täpsem otsing