EPL: Maamaks võib paari aastaga oluliselt tõusta

05. november 2004, 08:02

2006. aastast tuleb maksta senisest kõrgemat maamaksu juhul, kui Riigikogu nõustub rahandusministeeriumi pakutud uute maksustamis-põhimõtetega.

Maamaksuseaduse värske versioon kergitab tallinlaste maamaksu ligi 70 protsendi võrra, kirjutab Eesti Päevaleht. Veskimäel elavale Kotkase perekonnale tähendaks see 700kroonist täiendavat väljaminekut aastas. ?Ma ei saa aru. Me ostame krundi, ehitame oma kätega maja valmis, arendame linna asemel välja vee- ja maagaasi-trassid, ning nüüd tõstab riik hinda. Õudusunenägu,? arvustas Kalju Kotkas (41).

Rahandusminister Taavi Veskimäe allkirjaga eelnõu tõstab maamaksumäära alampiiri seniselt 0,1 protsendilt ühe protsendini maa väärtusest. Eelnõu autorid kiidavad maamaksu ühtlustamist ja omavalitsuste tulude suurenemist.

Tallinna maa-ameti juhataja Ahto Eesmäe sõnul on Tallinn sunnitud selle ettepaneku läbimineku korral muutma maksumäära, mis praegu on kogu pealinna piires 0,6 protsenti. ?Tallinnas tähendab see kahe kolmandiku võrra suuremat maamaksu, juhul kui valitakse üheprotsendiline maksumäär,? ütles Eesmäe. ?See tõus läheks siis riigi kapsaaeda.? Tallinn jaguneb 32 hinnatsooni ? mida lähemale kesklinnale, seda kallim on maa. Raekoja platsi kandis on elamumaa väärtus hinnatud 4600 kroonile, mujal südalinnas 3500 kroonile ruutmeetri eest.

Pärnu linna maavalitsuse maaregistri spetsialisti Malle Kuusiku sõnul toob ideede seadustamine Pärnus kaasa maamaksu tõusu.

?Ta läheb kallimaks, ja päris palju just eramaja omanikele. Väike odavnemine on võimalik mõne korterelamu puhul,? rääkis Kuusik. ?Vaatasin just üht maja Aisa tänaval, neil inimestel tuleb aastas maksta 600 krooni enam.? Pärnu maksumäärad on praegu vahemikus 0,7?1,5 protsenti ja ka hinnakäärid on seal suured. Elamumaa hind algab 50 kroonist ja lõpeb 750 krooniga ruutmeetri eest rannarajoonis ja Rüütli tänavas.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
10. November 2009, 00:00
Otsi:

Ava täpsem otsing