Sirje Niitra • 8. november 2004 kell 22:00

Virtsu lähedale kerkib vähem kui aastaga uus tuulepark

140 miljonit krooni maksva tuulepargi näol on tegu puhtalt kommertsprojektiga, mida rahastab Ühisliising.

Tuulepark rajatakse Hanila valda Esivere külla, mis jääb Virtsust 4 kilomeetri kaugusele. OÜ Roheline Ring juhatuse esimehe Tullio Libliku sõnul peab see valmima järgmise aasta septembriks. Juurdepääsuteede ja kraanaaluste rajamine algab juba sel nädalal. Libliku sõnul on tegu nn võtmed-kätte-variandiga, kus sakslased on nii seadmete tootjad kui tarnijad ning vastutavad kogu ehituse käigu eest.

Uude tuuleparki tuleb kolm 2 MW suurust tuulegeneraatorit, mille toodetava võimsuse ostab ära Eesti Energia Põhivõrk. Varem on Roheline Ring osalenud kolme tuuliku püstitamisel Virtsus, millest üks kuulub Eesti Energiale, nende võimsus oli vaid 600 kW.

Roheline Ring peab Libliku sõnul praegu läbirääkimisi ka Austria riigiga süsihappegaasi vähendamise limiidi müügiks Esivere tuulepargi töölehakkamisel. OÜ Roheline Ring kuulub Saaremaa suurärimehe Prits Libliku pojale Tullio Liblikule ja tema äripartnerile Ants Inkile.

Tuuleenergia Assotsiatsiooni esimees Jaan Tepp ütles, et iga uus tuulik on Eestis väga teretulnud, eriti oodatud on aga suured generaatorid. ?Müts maha nende arendajate ees, kes söandavad praeguses ebakindlas olukorras tuuleparkide rajamisse investeerida,? lausus ta, viidates hiljutisele Narva Elektrijaamade väljamüügihinna langusele, mis tõi endaga tuuleenergia ostuhinna languse seniselt 76 sendilt 73,7 sendile. Energeetika arengukavas on paika pandud 10% taastuvenergia osakaal kogu energiatoodangus aastaks 2010.

Hetkel kuum