EPL: Tööandjad ja ametiühing ei jõua kokkuleppele

10. november 2004, 07:59

Esmaspäeva õhtul toimunud kahepoolsete läbirääkimiste tulemusena tegid tööandjad ametiühingutele ettepaneku kehtestada järgmise aasta alampalgaks 2640 krooni.

Ametiühingute keskliidu (EAKL) ettepanek oli aga 2780 krooni, mis keskliidu hinnangul on kooskõlas 2001. aastal sõlmitud pikaajalise kokkuleppega. Ühist keelt sotsiaalpartnerid kohtumisel aga ei leidnud, kirjutab Eesti Päevaleht.

'On kahetsusväärne, et meie sotsiaalpartner ei pea vajalikuks pidada kinni võetud kohustustest. Seda enam, et ametiühingud väljendasid valmisolekut mõistlikuks kompromissiks, mida aga tööandjate pakutud 2640 krooni kahtlemata ei ole,' põhjendas EAKLi esimees Harri Taliga, miks ametiühingud langetasid eile otsuse teha riiklikule lepitajale ettepanek alustada alampalga kokkuleppe küsimuses lepitusmenetlust.

?Arvestades ka tulumaksuseaduses ette nähtud maksulangetusi töötajatele järgmisest aastast, peaks 2640 krooni suurune alampalga tõus suurendama alampalga saajate reaalsissetulekut järgmisest aastast ligi 10% võrra,? ütles tööandjate keskliidu (ETTK) juhataja Tarmo Kriis. ?10% tõus tagab ka ametiühingute ja tööandjate eelmise aasta kokkuleppe täitmise, mille kohaselt tuleb alampalga tõusuga kompenseerida elukalliduse tõus ning tagada kõigile töötajatele osasaamine majanduskasvust,? lisas Kriis.

Kompromissi näevad ametiühingud harutasandi lepetes, milles erialade ametiliidud ja valdkonna tööandjate esindajad lepiksid lähtuvalt sektori eripärast kokku üleriigilisest erineva kuupalga alammäära.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
10. November 2009, 00:00
Otsi:

Ava täpsem otsing