Raivo Sormunen • 11. november 2004 kell 22:00

USAs intressimäärad tõusuteel

Ühendriikide valitsuse võlakirjade tootlus hakkas pärast keskpanga järjekordset baasintresside tõstmist kosuma. Hoogu lisasid vihjed, et uus intressitõus võib toimuda juba järgmisel kuul.

2014. aasta augustis tagasiostetavate võlakirjade tootlus tõusis 4,22 protsendilt 4,24 protsendini. Alles möödunud kuul langes sama pika tähtajaga võlakirjade tootlus 3,93 protsendini. Ühendriikide valitsuse võlakirjad on investorite hulgas küllalt populaarsed. Viimase kümneaastase tähtajaga võlakirjade oksjoni (mahuga 14 mld dollarit) korraldas rahandusministeerium eile ja see märgiti üle 2,12kordselt.

Võlakirjade intresse vedas üles riigi keskpank, tõstes kolmapäeval ootuspäraselt baasintressimäära 1,75 protsendilt 2 protsendini. Alates juuni lõpust, mil baasintressmäär oli 1% ehk viimase nelja kümnendi tasemel, on keskpank tõstnud intressimäära kokku neljal korral. Lisaks vihjas keskpank üleeile, et jätkab intresside tõstmist mõõdukal määral. See süvendas investorites usku, et järgmine 0,25protsendipunktine intressimäärade tõus võib toimuda juba järgmisel kuul. Tulevikutehingute turg näitab, et keskpank tõstab intressimäärasid järgmisel 14. detsembril toimuval istungil 80protsendilise tõenäosusega.

Keskpanga vihjeid tugevdab möödunud nädala reedel USAs avaldatud tugev tööjõuturu raport, mis annab alust oletada et Ühendriikide majandus on pärast suvist leitsakut taas kiiremas tempos kasvama hakanud. Enne tööjõuturu raporti avaldamist oldi detsembrikuises baasintresside tõstmises kindlad vaid 50protsendiliselt.

Hetkel kuum