• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Küttepuude hind ehmatab majaomanikke

  Sel sügisel on küttepuud 20?30 protsenti kallimad kui aasta tagasi ja kallinevad talve tulekul tõenäoliselt veelgi.
  Mähel 60ndatel aastatel ehitatud veidi üle 100 ruutmeetri suurust maja omav insener Andres Emmo ütleb, et sai kevadel kuiva saetud ja lõhutud lepapuu kätte veel 270 krooniga kuupmeeter. Kokku maksis ta 22 kuupmeetri eest ligi 6000 krooni ja sellest kogusest jagub kogu aastaks. Et puid vähem läheks ja maja vahepeal maha ei jahtuks, hoiab ta öösel keskküttesüsteemis vett 30 kraadi juures elektriga.
  ?Maamaks tõuseb, bussipilet kallineb ja elektrile pannakse otsa, kui nüüd puud ka veel kallimaks lähevad, tuleb midagi välja mõelda,? lausub Emmo.
  Ehk läheb mees siis jälle metsa hooldusraiet tegema, nagu kord mõne aasta eest käis. Siis saab kütte kätte mitu korda odavamalt, kui oma tööd ja vaeva mitte arvestada. Samas tuleb selleks talvel töölt puhkust võtta. Ka puude kuivatamine on lisavaev. Teise võimalusena on majaomanik kaalunud õhksoojuspumba kasutusele võtmist, kuid see tähendaks 50 000 krooni suurust investeeringut ja selleks tuleks laenu võtta.
  Pärnu eeslinnas praegu kaminaga oma 180 ruutmeetri suurust maja küttev Elmo Kiivit tänab õnne, et lasi omal ajal ka elektriradiaatorid paigaldada. Kui nüüd küttepuud üle mõistuse kalliks lähevad, on tal võimalik elektriküttele üle minna. ?Ega muidugi ei tea, kui palju kevadel elektrile otsa pannakse,? ei oska ta ennustada, mis tulevik toob.
  Füüsilisest isikust ettevõtja Rauno Karu oli üks esimesi, kes Eestis puuäri ajama hakkas. Kui veel mõne aasta eest oli tegu tulusa ettevõtmisega, siis nüüd on mees hädas: ?Vahel on päevas kümme kõnet Nõmme pensionäridelt, kes kõik nurisevad kalli hinna üle, aga mina tulen vaevu ots otsaga kokku, sest kõik muutub kallimaks.?
  Karu loetleb juba toimunud hinnatõuse: aasta algul lisandus 13% käibemaksu, diisliküte, millega masinad metsas töötavad, on kallinenud 100 protsenti. Küttepuud, mida Karu müüb, on samal ajal kallinenud kask 150 ja lepp 50 krooni võrra kuupmeeter. ?Elan vana rasva peal, möödunud talvel sai suurem kogus valmis varutud,? lausub ta. Eeloleval talvel ennustab ta kuiva lepapuu hinna tõusu 500 kroonini kuupmeetri eest. ?Järgmisel aastal tuleb vist juba odavam vana mööblit ahju ajada,? lisab ta.
  Karu sõnul ei soosinud tänavune suvi puude varumist ja kuivatamist, mistõttu on head, kuiva küttepuud nüüd ka vähem saada. Osa müüb tema sõnul kõrge hinnaga hallitanud kasepuud. ?Põllumehed saavad ikaldus- ja muid toetusi, aga metsameest ei aita keegi, ometi maksavad meie töövahendid sama palju või rohkemgi,? räägib ta. Näiteks tuleb ühe metsaveotraktori eest välja käia 5 miljonit krooni, puudelõhkumismasina eest aga 70 000?150 000 krooni.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Toiduliidu juht: ma ei saa aru, kas meil on sügisel gaasi või ei ole
Eesti tarnekindluse eest vastutavate ametnike väljaütlemised on muutnud kogu tööstussektori ärevaks. Samas ei paista tulevik paljudele probleemidele vaatamata ainult mustades toonides, kirjutab Eesti Toiduainetööstuse Liidu juht Sirje Potisepp vastuses Äripäeva arvamusliidrite küsitlusele.
Eesti tarnekindluse eest vastutavate ametnike väljaütlemised on muutnud kogu tööstussektori ärevaks. Samas ei paista tulevik paljudele probleemidele vaatamata ainult mustades toonides, kirjutab Eesti Toiduainetööstuse Liidu juht Sirje Potisepp vastuses Äripäeva arvamusliidrite küsitlusele.
USA aktsiaturud alustasid nädalat reipa tõusuga
USA suuremad aktsiaindeksid kerkisid nädala esimesel börsipäeval reipalt: S&P 500 tõusis 1,86%, Dow Jones 1,98% ja Nasdaqi liitindeks 1,59%.
USA suuremad aktsiaindeksid kerkisid nädala esimesel börsipäeval reipalt: S&P 500 tõusis 1,86%, Dow Jones 1,98% ja Nasdaqi liitindeks 1,59%.
Parimad juhid: avaliku sektori juhtide palgad peavad tõusma
Konkursi parim juht finalistid LHV Grupi juht Madis Toomsalu ja Enefit Green juht Aavo Kärmas leidsid saates „Kuum tool“, et avaliku sektori tasud peaksid olema kõrgemad kui täna. Tänavusel konkursil esikolmikusse jõudnud kahe börsifirma juhi palganumber on näiteks kolm korda kõrgem kui konkursil kolmandal finalistil, Häirekeskuse juhil Kätlin Alvelal. Juhid on juhid ja vahet ei olegi, kas nad on eraettevõttes või avalikus sektoris, leidis Aavo Kärmas.
Konkursi parim juht finalistid LHV Grupi juht Madis Toomsalu ja Enefit Green juht Aavo Kärmas leidsid saates „Kuum tool“, et avaliku sektori tasud peaksid olema kõrgemad kui täna. Tänavusel konkursil esikolmikusse jõudnud kahe börsifirma juhi palganumber on näiteks kolm korda kõrgem kui konkursil kolmandal finalistil, Häirekeskuse juhil Kätlin Alvelal. Juhid on juhid ja vahet ei olegi, kas nad on eraettevõttes või avalikus sektoris, leidis Aavo Kärmas.
Soome suurim maasikakasvataja palkab ukrainlaste asemele tailased
Soome suurim maasikakasvataja Koivistoinen Mansikkapaikka, mis on varasematel aastatel tuginenud Ukraina tööjõule, kasutab sel suvel Tai marjakorjajaid.
Soome suurim maasikakasvataja Koivistoinen Mansikkapaikka, mis on varasematel aastatel tuginenud Ukraina tööjõule, kasutab sel suvel Tai marjakorjajaid.
Ehituses mõjutavad otsuseid riik, alampakkujad ja teadmatus
Mõjukuse näitaja on see, kui keegi suudab sektorit mingis suunas liigutada. Ehituses ei ole ühtegi sellist inimest, kes suudaks seda üksinda teha, leidis Otsustajate TOPis ehitussektori pingerivis teisel kohal olev Raivo Rand.
Mõjukuse näitaja on see, kui keegi suudab sektorit mingis suunas liigutada. Ehituses ei ole ühtegi sellist inimest, kes suudaks seda üksinda teha, leidis Otsustajate TOPis ehitussektori pingerivis teisel kohal olev Raivo Rand.

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.