Küttepuude hind ehmatab majaomanikke

Sirje Niitra 16. november 2004, 00:00

Sel sügisel on küttepuud 20?30 protsenti kallimad kui aasta tagasi ja kallinevad talve tulekul tõenäoliselt veelgi.

Mähel 60ndatel aastatel ehitatud veidi üle 100 ruutmeetri suurust maja omav insener Andres Emmo ütleb, et sai kevadel kuiva saetud ja lõhutud lepapuu kätte veel 270 krooniga kuupmeeter. Kokku maksis ta 22 kuupmeetri eest ligi 6000 krooni ja sellest kogusest jagub kogu aastaks. Et puid vähem läheks ja maja vahepeal maha ei jahtuks, hoiab ta öösel keskküttesüsteemis vett 30 kraadi juures elektriga.

?Maamaks tõuseb, bussipilet kallineb ja elektrile pannakse otsa, kui nüüd puud ka veel kallimaks lähevad, tuleb midagi välja mõelda,? lausub Emmo.

Ehk läheb mees siis jälle metsa hooldusraiet tegema, nagu kord mõne aasta eest käis. Siis saab kütte kätte mitu korda odavamalt, kui oma tööd ja vaeva mitte arvestada. Samas tuleb selleks talvel töölt puhkust võtta. Ka puude kuivatamine on lisavaev. Teise võimalusena on majaomanik kaalunud õhksoojuspumba kasutusele võtmist, kuid see tähendaks 50 000 krooni suurust investeeringut ja selleks tuleks laenu võtta.

Pärnu eeslinnas praegu kaminaga oma 180 ruutmeetri suurust maja küttev Elmo Kiivit tänab õnne, et lasi omal ajal ka elektriradiaatorid paigaldada. Kui nüüd küttepuud üle mõistuse kalliks lähevad, on tal võimalik elektriküttele üle minna. ?Ega muidugi ei tea, kui palju kevadel elektrile otsa pannakse,? ei oska ta ennustada, mis tulevik toob.

Füüsilisest isikust ettevõtja Rauno Karu oli üks esimesi, kes Eestis puuäri ajama hakkas. Kui veel mõne aasta eest oli tegu tulusa ettevõtmisega, siis nüüd on mees hädas: ?Vahel on päevas kümme kõnet Nõmme pensionäridelt, kes kõik nurisevad kalli hinna üle, aga mina tulen vaevu ots otsaga kokku, sest kõik muutub kallimaks.?

Karu loetleb juba toimunud hinnatõuse: aasta algul lisandus 13% käibemaksu, diisliküte, millega masinad metsas töötavad, on kallinenud 100 protsenti. Küttepuud, mida Karu müüb, on samal ajal kallinenud kask 150 ja lepp 50 krooni võrra kuupmeeter. ?Elan vana rasva peal, möödunud talvel sai suurem kogus valmis varutud,? lausub ta. Eeloleval talvel ennustab ta kuiva lepapuu hinna tõusu 500 kroonini kuupmeetri eest. ?Järgmisel aastal tuleb vist juba odavam vana mööblit ahju ajada,? lisab ta.

Karu sõnul ei soosinud tänavune suvi puude varumist ja kuivatamist, mistõttu on head, kuiva küttepuud nüüd ka vähem saada. Osa müüb tema sõnul kõrge hinnaga hallitanud kasepuud. ?Põllumehed saavad ikaldus- ja muid toetusi, aga metsameest ei aita keegi, ometi maksavad meie töövahendid sama palju või rohkemgi,? räägib ta. Näiteks tuleb ühe metsaveotraktori eest välja käia 5 miljonit krooni, puudelõhkumismasina eest aga 70 000?150 000 krooni.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    25. November 2011, 14:53
    Otsi:

    Ava täpsem otsing