Ülo Toomsalu • 15. november 2004 kell 6:25

Põhjarannik: Narva võimud kavandavad hagi Eesti Raudtee vastu

Narva linnajuhid arutasid reedel Eesti Raudtee vastu hagi esitamist, et vaidlustada kohtus raudtee laiendamist piirilinnas.

?Küsimus pole nii lihtne, kui see esmapilgul tundub,? ütles linnamajandusega tegelev Narva aselinnapea Vladimir Kalat?ov Põhjarannikule.

Hiljuti sai Narva linnavalitsus raudteeinspektsioonilt vastuse oma nõudele raudtee rekonstrueerimine peatada. Kohalik võim näitas, et praegu Narva raudteejaamas toimuv ehitustegevus ning ehitusprojekt ja ehitusluba pole linnavalitsusega kooskõlastatud.

Raudteeinspektsiooni arvates pole linnavalitsuse väide, et ehitustegevus pole kohaliku võimuga kooskõlastatud, päris täpne: kooskõlastused olid, kuid need polnud positiivsed. ?Tõepoolest, me andsime kaks korda eitava vastuse,? kinnitab ka Kalat?ov.

Mullu detsembris tehti raudteeseadusesse muudatused ? nüüd tuleb ehitusprojektile kohalikult omavalitsuselt kooskõlastuse asemel saada nende arvamus. ?Nad saavad meie arvamuse ja panevad selle omale mappi, kuid neid ei huvita, missugune see arvamus on, nad jätkavad tegevust, nii nagu kavandasid,? selgitas Kalat?ov.

Kohaliku omavalitsuse arvates on ebanormaalne, et kogu kontroll raudtee tegevuse üle on antud raudteeinspektsioonile. Seaduse järgi ei saa linn töid raudteel peatada, kuid on võimalus terve linna huve kahjustava suurmonopolisti tegevus kohtus protestida. Kuna raudteeinspektsiooni luba on välja antud 19. oktoobril, siis on viimane tärmin, millal omavalitsusel tuleb hagi esitada, 19. november.

Kohalike võimud oletavad, et Eesti Raudtee vastasseisust Narvaga, mis tahab normaalset keskkonda ja oma elanikele turvalisust saavutada, on kasu teistelgi linnadel ? Tallinnal, Tartul ning Jõgeval, mis võivad varsti raudtee laiendamise tõttu samasugusesse olukorda sattuda.

Hetkel kuum