Vähemalt neli uut firmat tuleb uuel aastal Tallinna börsile

Annika Matson 22. november 2004, 00:00

?Neli firmat on teada ja teisi ei saa ma kommenteerida,? ütles Tallinna börsi juhatuse esimees Gert Tiivas, andes märku, et huvilisi on teisigi. Börsiga on tema sõnul läbirääkimisi pidanud Eesti Raudtee, Tallinna Vesi, Teede REV-2 ja Starman. ?Starmanist võib loota agressiivsemat kasvuaktsiat,? ütles Tiivas. Teised on stabiilsemad infrastruktuuriaktsiad.

Tiivase sõnul oleks Starman keskmise suurusega börsifirma. ?Viimasel ajal on nad ka tublisti kasvanud ja arenenud ning neil on potentsiaali ka edaspidiseks,? ütles Tiivas. Starmanil on kokku 435 119 aktsiat ja nende nimiväärtus on 100 krooni.

Starmani üks omanikke ja juhatuse liige Indrek Kuivallik möönis, et börsile minekut kaalutakse, kuna firmast hakkab välja minema finantsinvestor Highbury Investments B.V., millele kuulub 64,2 protsenti aktsiatest. Tuumikinvestor Highbury Investments on Emerging Europe Capital Investorsi (EECI) tütarfirma.

Kuivallikule ning juhatuse esimehele Peeter Kernile kuulub mõlemale veidi üle 16 protsendi firmast. Tuntud investori Rain Lõhmuse firmale AS Lõhmus Holdings kuulub veidi alla 3 protsendi firmast.

Starman tegutseb hetkel vaid Eesti kaabeltelevisiooni-, interneti- ja telefoniteenusteturul. Kuivallik kinnitas, et plaani on võetud laienemine Läti ja Leedu turule. Firma maksab ka korralikku dividendi, 30?35 protsenti kogukasumist läheb omanikutuluks.

Starmani aktsionär Rain Lõhmus kinnitas, et aktsiate avalik esmaemissioon korraldatakse järgmisel aastal. Kas börsileminek toimub aasta esimeses pooles, Lõhmus öelda ei julgenud. ?Kõik pole veel täpselt paigas,? märkis ta, ?aga börsile minek otsustati ära juba eelmisel nõukogu koosolekul,? möönis Lõhmus.

Highbury Investments B.V. on Lõhmuse sõnul suletud fond ja nende tegevusaeg on seitse aastat. Starman oli nende esimene investeering ja siis peavad nad hakkama vaatama, kuidas investeering rahaks teha. Osaluse ostis Highbury Investments Lõhmuse sõnul Telia käest ja maksis selle eest kümneid miljoneid dollareid.

Esialgse kava kohaselt Starman börsile minekul uut aktsiaemissiooni ei korralda. Müüakse olemasolevaid aktsiaid. Börsile tuleksid Highbury Investmentsi aktsiad, kui finantsinvestor ei plaani kõike korraga müüa. Arvatavasti müüakse esialgu kolmandik firmast ja teine kolmandik kunagi hiljem.

?Starman on viimastel aastatel olnud rahatootja firma,? rõõmustas Lõhmus. Starman alustas kaabellevifirmana, kuid täna tuleb pool tuludest Lõhmuse sõnul internetiteenustest. Ja hetkel on aktiivselt alustatud telefoniteenuste müügiga.

Kaabeltelevisiooniturul on Starmanil pärast Tele2 ülevõtmist mais on 130 000 klienti ja suurimal konkurendil STV-l on 80 000?90 000 klienti. Väikeste kohalike tegijate käes on umbes 10 000 klienti.

Internetti pakub Starman eraisikutele ja väikefirmadele suuremates linnades, nagu Tallinn, Tartu, Kohtla-Järve, Jõhvi, Sillamäe ja Ahtme. Internetikliente on neil 25 000 ja telefoniteenuse kasutajaid üle 1000.

Starman teenis mullu 103,8 mln kr suuruse käibe juures 14 mln kr kasumit. Hinnanguliselt võiks firma turuväärtus olla 170 mln kr, mis teeks ühe aktsia hinnaks 391 kr.

Firma hinna-tulu suhe oleks 2003. a kasumi puhul 12. Turuhind ületaks raamatupidamislikku väärtust 1,4kordselt. Samuti on turuväärtus kõrgem aastakäibest.

Hinnang on üsna konservatiivne, Starmani väärtus võib oluliselt suureneda, kui suudetakse näidata kiiret kasumi kasvu.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    06. December 2011, 19:34
    Otsi:

    Ava täpsem otsing