Euroopa börsid teist päeva suures languses

22. november 2004, 12:53

New Yorgi kaubabörsil 50 dollari ligidale jõudnud naftabarrel ja dollari rekordnõrk tase euro vastu on hoidnud täna Euroopa börsid rõhu all.

?Nafta ja dollari kombinatsioon on hetkel Euroopa aktsiatele halb kombinatsioon. See lööb majanduskasvu ning kajastub ka aktsiahindades,? ütles uudisteagentuurile Bloomberg Interbrokers SA fondivalitseja Luis Benguerel.

Euroopa kvaliteetaktsiaid jälgiv Dow Jones Stoxx 50 indeks, mis möödunud nädala reedel langes 1,1%, oli täna keskpäevaks odavnenud veel protsendi, liikudes 2739,42 punkti. Antud indeks pole kahel päeval järjest üle protsendi kukkunud juba viimased neliteist kuud.

Investeerimispank Goldman, Sachs amp; Co andis täna investoritele soovituse vähendada oma portfellis aktsiate osakaalu, kuna ettevõtete kasumikasv võib kahaneda. Rahvusvaheline Valuutafond IMF alandas täna kogu maailma 2005. aasta majanduskasvu prognoosi 4,3%lt 4,0%ni. Osaliselt on selle taga rekordkõrge nafta hind.

Kütuse suurtarbijad British Airways ja Deutsche Lufthansa AG olid keskpäevaks odavnenud vastavalt 2,4% ja 1,5%.

Euroopa suuruselt teine mikrokiipide tootja Infineon on kaotanud oma hinnas 1,9% ning langenud 8,82 euroni. Regiooni suurim ASML Holding NV 2,2%, tasemeni 11,73 eurot. Põhjuse leiab investeerimispank Goldman Sachs möödunud reedel antud hinnangust mikrokiipide tootjate 2005. aasta väljavaatele, mis on: murettekitav.

Põhjala börsidel ei edene täna kuidagi Assa Abloy aktsia. Credit Suisse First Boston alandas nimelt maailma suurima lukutootja reitingut, kuna väärtpaber on sel aastal tõusnud juba 25% tõusnud ning majandustulemused suuremat kosumist küll ei luba. Aktsia on kaotanud 2,4% ning langenud 101,50 Rootsi kroonini.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
10. November 2009, 00:00
Otsi:

Ava täpsem otsing