Börsifirmad venitavad tulemuste avaldamisega

Raivo Sormunen 24. november 2004, 00:00

Ehkki kolmanda kvartali lõpust on möödas juba viiskümmend viis päeva, pole kolmeteistkümnest Tallinna börsil noteeritud firmast neli oma vahearuandeid suutnud kokku lüüa.

Majandustulemuste avaldamisega on neil aega kuni järgmise teisipäevani. Ei maksa imestada, kui just viimasel päeval tabab meid korralik tulemustesadu.

Investori seisukohalt on tähtis, et ta saaks tulemused teada võimalikult kiiresti. Novembri lõpus septembrikuu seisu avaldamine tundub olevat liiga hilja. Isiklikult arvan, et ka firma juhtkond soovib kvartalitulemused teada saada varem kui kaks kuud pärast aruandeperioodi lõppu.

Ettevõtted võiks kõikide eelduste kohaselt olla kiiremad. Tallinna börsi tuumikfirmad (Hansapank, Eesti Telekom, Norma) saavad tulemuste kokkulöömisega hakkama tavaliselt kolme nädalaga. USA börsi viiesajast suurimast firmast suudab tervelt 90% oma kvartalitulemused kokku lüüa vähem kui 35 päevaga.

Kui mõni viimane päev on üllatanud investoreid enam kui 100 miljoni kroonise börsipäevaga, siis eile kukkus käive kolinal alla 4 mln krooni.

Nii nagu Hansapanga aktsia on vedanud käibeid üles, nii vedas ta eile selle ka alla.

Panga aktsiatega tehti tehinguid kõigest 1,2 mln krooni eest. Väärtpaber sulgus sarnaselt esmaspäevaga 133,78 kroonil.

Üheksanda börsifirmana oma kolmanda kvartali tulemused avaldanud Klementi aktsiatega eile tehinguid ei tehtud. Klementi aktsia hinnas pole toimunud suuri muutusi juba möödunud aasta juunist, mil ettevõte aktsiaemissiooni korraldas. Toonasest aktsiate väljalaskehinnast, 27,50 kroonist, pole väärtpaber küll läbi vajunud, kuid ka 33,60 kroonist pole suudetud kõrgemale tõusta. Alates 2004. aasta kevadest pole väärtpaberiga tehtud tehinguid ka üle 31,30 krooni taseme. Ehkki 2004. aasta pole ettevõte suurte kahjumitega investorid enam ehmatanud võtab veel aega enne kui firmat saaks pidada stabiilseks. Positiivsena võib mainida, et viimase kvartaliga on firma kohustused 4 mln krooni võrra vähenenud.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
25. November 2011, 14:54

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris Hetkel eetris

Äripäeva raadio viimased saated

Kõiki viimased raadio saated
Otsi:

Ava täpsem otsing