ELi suhkrureformile tugev vastupanu

24. november 2004, 11:09

Euroopa suhkrutootjad ei loobu oma toetustest ilma võitluseta, kinnitas ELi põllumajandusministrite kohtumine - 10 riiki on loonud vastasleeri.

Selles oldi üksmeelel, et nii nagu seni jätkata ei saa. Samas ütlesid 10 riiki Itaalia, Hispaania, Kreeka, Iirimaa, Portugal, Soome, Ungari, Läti, Leedu ja Sloveenia selgelt välja, et Euroopa Komisjoni praegused ettepanekud on liiga radikaalsed. Need tähendaks mitmetes riikides suhkrupeedi kasvutuse ja suhkrutööstuse lõppu ning kontsentreeriks Euroopa suhkrutootmise Prantsusmaale, Suurbritanniasse ja Hollandisse.

Komisjoni eesmärk on vähendada toetusi kolmandiku võrra ning kärpida suhkru tootmiskvooti 2,8 miljoni tonni võrra. Reform jõustuks 2006. a suvest.

ELi põllumajandusvolinik Mariann Fischer Boel ütles sel nädalal toimunud ELi põllumajandusministrite kohtumisel, et poliitiline kokkulepe ELi suhkrureformi üle peaks sündima hiljemalt tuleva aasta sügiseks. Vastasel juhul tekib tõsine probleem ka WTOga, mis on seisukohal, et ELi suhkrutoetused on rahvusvaheliste kaubandusseadustega vastuolus, vahendab Taani päevaleht Berlingske Tidende.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
10. November 2009, 00:00
Otsi:

Ava täpsem otsing