Homme alustab aasta aega veninud Eesti Loto uus kesksüsteem

Inno Tähismaa 24. november 2004, 10:42

Homme alustab aasta ega veninud AS Eesti Loto uus kesksüsteem, mille kaudu on võimalik mängida lotot interneti vahendusel.

Projekt on aasta otsa veninud, kuna tarkvara-osa peatöövõtja TietoEnator Eesti AS ei saanud asjaga õigeaegselt valmis. ?Lepingu ja plaanide järgi oleks pidanud tarkvara-osa olema valmis 31. detsembriks 2003,? ütles Eesti Loto juht Aivar Lepp. Tema sõnul oleks süsteem plaanide kohaselt pidanud tööle hakkama aasta algul.

?Sada protsenti pole süsteem valmis tänaseks,? märkis Lepp. Tema sõnul on tegemisel mitmed lisafunktsioonid. ?Põhiosa on valmis,? lisas Lepp. Projekti käivitamise venimine on tema sõnul tingitud sellest, et lotosüsteemi ülesehitamine osutus keerukamaks kui arvati. Seda nii Eesti Loto enda kui ka TietoEnatori jaoks. Suure Soome tarkvarafirma Eesti filiaalile oli lotosüsteemi ehitamine esmakordne kogemus.

Lepp ütles, et tarkvara-arendajale valmistas raskusi terminalide ühendamine võrku ja nende käimasaamine. Nimelt läheb vahetusse kogu Eesti Loto süsteem ja esialgu eeldati, et osa tarkavarast tuleb seadmete tarnijalt Wincor-Nixdorfilt.

Lepp tunnistas, et netiloteriid, mille käivitamine Eestis venis, on alustanud juba mitmetes kohtades. ?Parem loteriisüsteemide tundmine oleks kasuks tulnud,? iseloomustas Lepp TietoEnatori tegevust. Lepp ütles, et ei tahaks detailidesse laskuda, mida arvab TietoEnatori võimest selliseid süsteeme ehitada. Tema sõnul on aga üllatusi ette tulnud seoses koostööga selle firmaga.

Eesti Loto sõlmis leppe TietoEnator Eestiga paar aastat tagasi, kui Eesti Lotot juhtis Monika Salu. Konkurssi polnud, tegemist oli suunatud hankega. Hanke maht 60 miljonit krooni oli üheks põhjuseks, miks Salu sunniti ametist lahkuma.

Praegu on koguinvesteering täielikult uuenenud kesksüsteemi üle 50 miljoni krooni.

Uus Eesti Loto kesksüsteem on senisest kaasaegsem ja turvalisem. See võimaldab mängida erinevaid online-loteriisid ning pidada arvestust kiirloterii piletite müügi üle. Lisaks uuele infotehnoloogilisele platvormile vahetab Eesti Loto välja ka kõik oma lototerminalid ning uuendab lotopiletite kujundust.

Tarbijate jaoks toimub esimene tuntav muutus Bingo Lotos. Uus kesksüsteem võimaldab Bingo Lotot mängida ka internetis. Lisaks on uuendatud Bingo Loto telesaadet.

Uue kesksüsteemi kaudu on mängusüsteem kättesaadav läbi traditsiooniliste lototerminalide ning interneti ja mobiiltelefonide vahendusel. Süsteemi turvalisus on tagatud kaasaegseid krüpteerimislahendusi arvestades.

AS Eesti Loto teenis tänavu üheksa kuuga 21,5 miljonit krooni kasumit, mis on 34 protsenti rohkem kui möödunud aasta sama ajaga. Võrreldes mullu sama perioodiga paranesid tänavu üheksa kuuga kõik Eesti Loto majandusnäitajad. Loteriipileteid müüs firma veerandi võrra rohkem - 157 miljoni krooni eest. Võidufond kasvas 26 protsendi võrra, ulatudes 79 miljoni kroonini. Hasartmängumaksu tasus Eesti Loto aastataguse sama perioodiga võrreldes 29 protsenti rohkem ehk kokku 18,4 miljonit krooni.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
10. November 2009, 00:00
Otsi:

Ava täpsem otsing