PM: Rahvaliit ja Res Publica maadlevad valimiskünnisega

24. november 2004, 08:05

Populaarsemad parteid on jätkuvalt opositsiooniline Keskerakond ja võimuliitu kuuluv Reformierakond.

Samuti valitsusliitu kuuluvate Rahvaliidu ja Res Publica toetus kõigub viieprotsendilise valimiskünnise juures, kirjutab Postimees.

Eelmistel parlamendivalimistel 28 kohta saanud Res Publicat toetas novembris napp neli protsenti valimisealistest Eesti elanikest. Reformierakonna poolt on valmis aga hääletama 17 protsenti valimisealistest, see tulemus viis nad ühe protsendiga Keskerakonnast ette, erakondade edetabeli tippu.

Novembris erakondade toetust uurinud Turu-uuringute ASi sotsioloogi Liisa Talvingu sõnul on Res Publica madalseisu vajunud toetuse selgeid põhjuseid raske välja tuua.

Ühe võimaliku põhjusena nimetas Talving peaministri partei käitumist paremerakondade ebaõnnestunud ühinemisdebatis. «Res Publica üritas näidata süüdlasena Reformierakonda, aga tulemus oli vastupidine,» tõdes ta.

Keskerakonna liige Ain Seppik soovitas respublikaanidel vahetada peaministrit ja koalitsioonipartnereid, vastasel juhul riisub kogu koore Reformierakond. «Muidu jääbki nii, et Res Publica täidab enda valimislubaduste asemel Reformierakonna omi, kes korjab ka plusspunktid,» ennustas ta.

Res Publica meediajuht Siim Männik vastas Seppiku soovitusele peaminister Juhan Partsi sõnadega: «Res Publica eesmärk on ajada ühendamise, mitte lõhkumise poliitikat.»

Protsendi võrra valimiskünnist ületava Rahvaliidu liikme Tiit Tammsaare sõnul on opositsioonis kergem populaarsust koguda. Tema sõnul on Rahvaliidul raske koalitsioonis kahe ultraliberaalse erakonnaga oma valijate huvide eest seista.


Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
10. November 2009, 00:00
Otsi:

Ava täpsem otsing