Tänupühad uinutavad börsi

Raivo Sormunen 25. november 2004, 00:00

Lähenevad pühad hoidsid teisipäeval USA aktsiaturu praktiliselt muutumatuna. Reitingu kärpimine viis langusse aga Inteli aktsia.

Kuna täna peetaval tänupühal aktsiatega kauplemist ei toimu ja homme on nn must reede, mil kaubeldakse vaid pool päeva, ei tahetud juba üleeile aktsiaturul kindat suunda võtta.

Midagi ei suutnud korda saata ka nafta hind, mis küll kerkis New Yorgi kaubabörsil korra üle 50 dollari barrelist, kuid vajus päeva lõpuks siiski alla 49 dollari.

Lähenevad pühad kuivatavad aktsiaturul käibe kokku. Samas jaekaubandusfirmadele on see aasta parimaks õitsemisperioodiks. Mustal reedel ehk päeval pärast tänupüha saavad paljud kaubandusfirmad aasta parima päevakäibe. Sellest tulenevalt võib nädalavahetusel hakata kuulma jaemüügifirmade uutest päevakäiberekorditest.

Teisipäevase päeva liikujatest jäi silma mikrokiipide sektor, kuna Credit Suisse First Boston kärpis Inteli reitingut. Peaosalise aktsia, mille tootlus peaks investeerimispanga sõnul jääma tulevikus turu keskmisele alla, vajus 3%, tasemeni 23,37 dollarit.

Euroopa aktsiaturg tundis eile muret kallineva euro pärast, mis vähendab regioonis tegutsevate ettevõtete konkurentsivõimelisust. Samas suutis turg paigal püsida.

Euro tõusis eile päeval dollari vastu taas uue rekordtasemeni (1,3168 dollarit euro eest, s.o 11,88 krooni dollarist). Nimelt levib turgudel spekulatsioon, et Euroopa Keskpank ei tõkesta valuuta kallinemist. Dollar on odavnenud viimase 12 kuu jooksul euro vastu 11 protsenti ning see muudab USA turule kaupu müüvate Euroopa ettevõtete tulud väiksemaks.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    25. November 2011, 14:55
    Otsi:

    Ava täpsem otsing