Euroopa börsid: tooraine tõstab asjaosalisi

25. november 2004, 12:45

Nii naftapumpajad kui terasetootjad veavad täna Euroopa börse üles, kuna loodetakse et nõudlus suudab tooraine hindu tugevana hoida.

?Terase ja nafta hind ei tule alla,? ütles uudisteagentuurile Bloomberg Riva y Garcia Gestion SA fondivalitseja Mariano Sancho. ?Investeerimine toorainega seotud aktsiatesse on veel mõnda aega tulus'.

Euroopa kvaliteetaktsiaid jälgiv Dow Jones Stoxx 50 oli keskpäeval 0,7% plussis, tasemel 2760,92 punkti. Kauplemisaktiivsus on täna tõenäoliselt aga madalam, kuna tänupühade tõttu on USA börsid suletud.

Maailma suurim terasetootja Arcelor aktsia maksis keskpäeval 16,24 eurot (+1,8%) ja Suurbritannia sama sektori esindaja 54,5 penni (+1,9%).
Jaapani suuruselt teine autodetootja Nissan Motor raporteeris, et peatab kolmes oma tehases viieks päevaks töö kuna firmal on raskusi terase saamisega. Tegemist on selge märgiga, et nõudlus terase vastu on pakkumisest suurem.

Euroopa suurima kütusekompanii BP on kosunud 1,1% ja Itaalia Eni SpA 0,9%, kuna spekulatsioon Jaapani suurenevast nõudlusest nafta järele tõstis musta kulla hinda täna Tokios 1,7%.

Halb uudis tuli täna aga Euroopa suurima majandusega riigist Saksamaalt, mille ärikliima Ifo indeks langes novembris viimase neljateist aasta madalaima tasemeni. Saksamaa eksportijatele mõjub halvasti kallis euro. Samuti pärsivad riigis tarbimist viimase viie aasta halvimad tööturunäitajad.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
10. November 2009, 00:00
Otsi:

Ava täpsem otsing