Taavi Veskimägi ja Eiki Nestor jäid maksudebatil rahulikeks

25. november 2004, 17:29

Rahandusminister Taavi Veskimägi ja sotsiaaldemokraat Eiki Nestor arutlesid tänasel Eesti Eduka Arengu foorumil maksuprobleemide üle üsna rahulikult.

Taavi Veskimägi ütles, et tööjõu maksukoormust tuleb langetada. 'Aga väga oluline on seejuures see aspekt, et see vabanev ressurss suunataks maksuvaba miinimumi kasvu,' ütles Veskimägi. 'Tuleb jälgida, et see vabanev raha ei läheks avaliku sektori kulude suurenemiseks!'
Veskimägi sõnul tuleb ka hoolega jälgida seda, et vaid 470 000 inimest töötab erasektoris ja iga kolmas inimene töötab avalikus sektoris. 'Peame üritama seda balanssi hoida,' ütles Veskimägi.

'Kuid kuidas kompenseerida otseste maksude alanemist,' küsis Veskimägi. 'Tuleb minna kaudsete maksude suurenemise teed, me jätame inimesele rohkem raha kätte ning on tema enda valik, mis ta sellega teeb, kuid me maksustame pahesid nagu alkohol, tubakas, hasartmängud.'

Veskimägi sõnul ei saa üldine maksukoormus aga langeda. 'Senine koormus, 33% sisemajanduse kogutoodangust, säilib, seda me drastiliselt langetada ei suuda.'

Ettevõtte tulumaksust rääkides nentis Veskimägi, et seda eurodirektiivi on võimalik muuta, aga maksuküsimuste muudatused nõuavad ühehäälsust. 'Meil peab olema ka alternatiiv, sedasamagi direktiivi hakati ette valmistama juba 1974. aastal, vastu võeti see aga aastal 1990. Protsess on pikk,' ütles Veskimägi. 'Kuid me peame leidma lahenduse, et soodne ettevõtluskeskkond Eestis säiliks.'

Veskimägi kinnitas, et 1. jaanuarist 2005 langeb tulumaks 24protsendini ja tulumaksuvaba miinimum suureneb 1700 kroonini.

Sotsiaaldemokraat Eiki Nestor ei vaielnud rahandusministrile vastu. 'Ka minu kindel arvamus on, et ettevõtlusel peab olema soodus kliima,' ütles Nestor. 'Aga kas selline kliima nagu 10 aastat tagasi, kas see on piisavalt jätkusuutlik, kas see on ikka veel sobilik?'

Nestori sõnul ei olnud Eestil 1990ndate alguses valikuid. 'Aga täna teeme odava palga eest tööd madalate maksudega riigis, kas me alternatiivi võiks kaaluda - kui me teeks kõrgepalgalist ja kõrgekvaliteedilist tööd, milline siis peaks olema maksukoormus,' küsis Nestor. 'Kas me saame endale madalaid makse lubada?
Mina ei feti?eeriks makse ja eriti madalaid makse üle.'

Ettevõtte tulumaksu kohta ütles Nestor, et peaasi oleks, et aastal 2009 ettevõtluskliima nii inimesse kui masinasse säiliks. 'Selleks pole aga vaja tänast korda hoida - saab ka teisiti, eelmisest ja uuest maksuseadusest saab ühe väga hea seaduse kokku panna.'

Taavi Veskimägi ütles aga et maksude kohta, et siin on kaks olulist aspekti.
'Esiteks, kui maksude aladamisega ei tegeleta, siis maksud tõusevad ja teiseks, mina ei usu sellesse mudelisse, et kui viime maksud üles, saame kohe hakata tööjõudu koolitama ja nende elu paraneb, ei, kõigepealt peab ikka tootlikkus üles minema...,' ütles Veskimägi. 'Võti pole reaalpalga kasvus või maksudes, vaid tootlikkuses ja tootlikkuse suurenemises.'

Astmelise tulumaksu vastu ütles Veskimägi, et kõrgepalaliste inimestega liigub tavaliselt koos ka kapital ja know-how. 'Kui suudad kõrgepalgalised inimesed riiki tuua, siis nendega koos tuleb ka kapital ja know-how.'
Nestor torkas kohe: 'Jah, ja Iirimaal ei pea loovisikud maksu maksma ja kõik euroopa loomeinimesed on sinna läinud...'

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
10. November 2009, 00:00
Otsi:

Ava täpsem otsing