• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Ehitusettevõtted tegid puhta vuugi

  Tänavune Eesti edukamate ettevõtete edetabel erineb eelmise aasta omast tunduvalt. Ehkki esikohal on endiselt ? ja kolmandat aastat järjest ? Tele2, on esikümnes koguni kaheksa uustulnukat ja neist kaks on ehitusettevõtted: kolmandale kohale on tõusnud NCC Ehitus OÜ ja neljas on Merko Ehituse AS. Ka Arco Vara AS, pingereas kaheksas, on otsapidi ehitusega seotud.
  Võib väita, et ehitusettevõtted on teinud puhta vuugi ? esikolmekümne seas on üheksa ehitajat. Äripäev ennustab, et ka järgmises ja ülejärgmises ettevõtete edetabelis teevad ilma ehitusettevõtted ? ehitusel on tänavu hea kasvuaasta ning soodne olukord jätkub ka paaril järgneval aastal.
  Selle aasta esimeses kvartalis tehti ehitustöid 28% ja teises kvartalis 17% rohkem kui mullu, ka kolmandas kvartalis kasv jätkus, seega aasta tervenisti tuleb ehitajaile väga hea. See lubab arvata, et ehitusfirmasid on sama palju ka tuleva aasta edukate ettevõtete pingereas ? kui just firmad ise ühinemisplaane ei pea ? ja nii mõnigi neist võib selles platseeruda kõrgemalegi kohale sellest, kus ta oli tänavu.
  Eesti Ehitusettevõtjate Liidu tegevjuhi Tarmo Lige sõnul sõnul jätkub tugev kasv ka järgmisel aastal. Koger & Partnerite nõukogu esimees Andres Koger on samuti kindel, et ehitusmahud tuleval aastal ei vähene.
  Seda lubavad arvata riigi kavandatud investeeringud ? 600 miljonit krooni on kõrvale pandud koolimajade kordategemiseks, perspektiivis ootab haiglate renoveerimine jms. Samuti kiirendab ehitustegevust Euroopa Liidust tulev abiraha. Näiteks ainuüksi teedeehitusse on EList oodata paari lähema aasta jooksul 1,1 miljardit krooni.
  Jätkub ka elamuehitus, suurenenud on huvi tööstushoonete rajamise vastu, ehitatakse tehaseid, tööstusparke, laiendatakse sadamaid... See tagab kasvu jätkumise ehituses järgnevail aastail.
  Kasvu võib takistama hakata oskustööliste lahkumine välisriikidesse. Praegu arvatakse näiteks Soomes tööl olevat paar tuhat ehitajat, osa neist siiski Eesti ettevõtete palgal. Selle vastu on ettevõtted asunud juba võitlema ? suurema palga maksmisega oma töötajaile.
  Samuti võib ehitust pärssima hakata laenuintresside tõus. Kui Euroopa majandus kasvab sama aeglaselt kui praegu, ei tule niipea ka intressitõusu. Hetkel ei ennusta küll miski äkilist laenude äkislist ja olulist kallinemist.
  Transiit on olnud ja on ka edaspidi Eesti majanduskasvu üks vedureid ning kindlasti on ettevõtete pingereas nii mõnigi selle sektori ettevõte, kuid nende kasv ei ole enam nii kiire kui ehitusettevõtteil. Järjest suuremat konkurentsi pakuvad naaberriikide ettevõtted.
  Telekommunikatsioon on endiselt kasvav sektor, kuid ettevõtete (kasumite) kasvu hakkab jahutama samuti tugevnev konkurents selles sektoris. Numbriliikuvus tõi juba turule ühe firma, Bravocomi, uustulijaid on aga rohkem. Turuliidritel EMT-l (tänavuses pingereas kümnes) ja Tele2-l tuleb rohkem tegemist oma turuosa hoidmisega.
  Ehituse kohta sobib ütlus: ?Alguses ei saa vedama, pärast ei saa pidama.? Mitu aastat ei ehitatud Eestis suurt midagi, kasvuhoo said ettevõtted sisse alles aastal 1999 ja sestpeale on ehitussektor kasvanud 11?13% aastas. Lähiaastateks prognoositakse ehitusele kasvu jätkumist. Ent isegi siis, kui ka majandusel hakkab kehvasti minema, tegutseb ehitus inertsist edasi veel umbes aastat pool. Aga järgmises paaris TOP 100s on ehitajaile kohad reserveeritud.
  Autor: ÄP
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Egle Heinsar: edukas Eesti algab vaesteta ühiskonnast – 220 eurot kuus kõige haavatavamatele
Tõeliselt edukas riik saame olla alles siis, kui meil pole vaeseid. Kui me ei jõua teha tervet kodanikupalka, tehkem sellest veerandki – kõige haavatavamale ühiskonnakihile, kirjutab sotsiaaldemokraat Egle Heinsar arvamuskonkursile Edukas Eesti saadetud artiklis.
Tõeliselt edukas riik saame olla alles siis, kui meil pole vaeseid. Kui me ei jõua teha tervet kodanikupalka, tehkem sellest veerandki – kõige haavatavamale ühiskonnakihile, kirjutab sotsiaaldemokraat Egle Heinsar arvamuskonkursile Edukas Eesti saadetud artiklis.
Sendipidude nõutuim artist Rahakratt hullutab masse
Eesti üks armastatumaid rahablogijaid Rahakratt avaldas nipid, kuidas palka juurde norida, pangaonudelt laenuintressi alla tingida ja rotina vetsu minnes sealt miljonärina väljuda.
Eesti üks armastatumaid rahablogijaid Rahakratt avaldas nipid, kuidas palka juurde norida, pangaonudelt laenuintressi alla tingida ja rotina vetsu minnes sealt miljonärina väljuda.
USA sätib plaani, et takistada Venemaa sissetungi Ukrainasse
Ameerika Ühendriikide president Joe Biden valmistab ette samme, et Vladimir Putini juhitaval Venemaal oleks raske hõivata Ukraina, vahendab Reuters.
Ameerika Ühendriikide president Joe Biden valmistab ette samme, et Vladimir Putini juhitaval Venemaal oleks raske hõivata Ukraina, vahendab Reuters.
Hiina eemaldas Leedu oma tollisüsteemist
Leedu ettevõtjad ei saa oma kaupa Hiinas deklareerida, sest Hiina on Leedu oma tollisüsteemist alates detsembrist välja arvanud, kirjutab Dienas Bizness.
Leedu ettevõtjad ei saa oma kaupa Hiinas deklareerida, sest Hiina on Leedu oma tollisüsteemist alates detsembrist välja arvanud, kirjutab Dienas Bizness.