PM: Põllutoetustest võtab suurima osa Järvamaa

30. november 2004, 08:09

Tänavuste põllumajandustoetuste saajate pingereas troonib Järvamaa OÜ Estonia, samas maakonnas tegutseb veel neli toetuste esikümnesse kuuluvat ettevõtet.

Estonial on pindalapõhiste otsetoetuste arvel võimalik tänavu saada kokku pisut enam kui kümme miljonit krooni. Edetabelis kümnendal kohal oleva Jõgevamaa põllumajandustootja Sadala Agro toetussumma küünib põllumajanduse registrite ja informatsiooni ameti (PRIA) andmetel 4,5 miljoni kroonini, kirjutab Postimees.

Kokku ületab miljoni krooni piiri 224 tootja tänavune toetussumma. PRIA pressiesindaja Heli Raametsa sõnul alustatakse toetuste väljamaksmisega detsembris.

Kolme aasta eest aasta põllumehe valimisel elutöö preemia saanud Estonia juht Peeter Kibe jäi suurimast toetussummast rääkides siiski kidakeelseks, öeldes, et neile ei ole küll keegi veel öelnud, kui suureks toetussumma kujuneb ning palju sellest firma reaalselt endale saab.

«Siin on räägitud võimalikest mahaarvamistest ja muudest asjadest, mis seda summat vähendada võivad,» lausus ta, jättes täpsustamata võimalike mahaarvamiste põhjused.

Eredalt peegeldab toetusesaajate statistika tõsiasja, et lõviosa põllumajandusest ja selles saadavatest toetustest on koondunud üksikute suuremate tegijate kätte.

Nii saab kolm ja pool protsenti põllumajandusettevõtetest 58,5 protsenti toetusesaajate rahast. Kui neile vähem kui viiesajale ettevõttele liita veel pisut väiksemad, ütleb statistika, et 96 protsenti rahast läheb 23,3 protsendi tootjate kätte.

Kõige enam tegutseb Eestis aga põllumehi, kelle aastane toetussumma nii kasutuses oleva maa, selle harimise kui ka saadava saagi arvel ei ületa 50 000 krooni. Kokku on selliseid majapidamisi Eestis napilt vähem kui 10 000.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
10. November 2009, 00:00
Otsi:

Ava täpsem otsing