Sirje Rank • 30. november 2004 kell 22:00

Soome valitsus alandab makse

Meetmete eesmärk on tõsta Soome tööstuse konkurentsivõimet ning elanike ostujõudu.

Maksukärped on kavandatud ajavahemikku 2005?2007 ning aastast 2006 kaoks Soomes ka varamaks. Viimasest võidaks enim Soome rikkaim mees Aatos Erkko, meediakontserni SanomaWSOY suuromanik, kelle vara ulatus 2003. a maksustatistika põhjal 2,75 miljardi kroonini.

Tulumaksukärbete põhirõhk langeks perioodi kahele viimasele aastale ning tähendaks keskmise sissetulekuga tavakodanikule (kuu sissetulek ca 38 036 krooni) maksude alanemist praeguselt tasemelt 1,3 protsendipunkti võrra. Nii on välja arvutanud Soome Maksumaksjate Keskliit. Sularahas teeb see 516 krooni kuus. Enim võidavad maksude alanemisest madalama sissetulekuga elanikud.

Soome riigile tähendab maksude alanemine tuleval aastal maksutulude kahanemist 3,25 miljardi krooni võrra ning kohalike omavalituste tulude kahanemist 1,89 miljardi krooni võrra. Samuti on maksutabelites arvestatud inflatsiooni, mis vähendab valitsuse tulusid veel 2,5 miljardi krooni võrra, kirjutas eile Helsingin Sanomat.

Varamaksu maksjaid on Soomes 2003. a andmetel 38 900. Valitsuse tulu sellest maksuliigist oli 1,86 miljardit krooni. Tulevast aastast jõustuvad juba varem varamaksu osas otsustatud maksukergendused ? maksustava vara alampiir kerkib 3,9 miljardile kroonile ning maksu määr seda summat ületavale osale on 0,8%.

Kõik see jääb aga olemata, kui piisav hulk Soome ametiliite ei kiida 15. detsembriks heaks sel esmaspäeval Soome tööturu osapoolte vahel allkirjastatud palgakokkulepet.

Selle järgi tõusevad palgad Soomes tuleva aasta märtsis 2,5% ja 2006. a juunis 2,1%. Palgakokkulepe kehtib 2007. a oktoobrini, kindlustades töörahu senistest palgakokkulepetest pikimaks perioodiks. Lepe kehtib kaks aastat ja seitse kuud, millega firmadel on lihtsam prognoose teha ja oma tegevust planeerida. Ka ulatub kokkuleppe lõpp Soome järgmiste parlamendivalimiste järgsesse aega.

Palgakokkuleppega ei kavatse aga liituda Soome paberitööstuse ja ehituse alaliidud.

Soome ettevõtjate arvates on tulemus rahuldav, ehkki palgatõus on teiste eurotsooni riikidega võrreldes umbes protsendipunkti võrra suurem.

Soomlaste ostujõu seisukohalt tähendavad palgakokkulepe ning valitsuse maksureform kasvu pidurdumist. Kui tänavu kasvas keskmise palgasaaja ostuvõime Soomes 4,4 protsenti, siis tuleval aastal on kasv kõigest 1,5 protsenti, väidab Soome Maksumaksjate Keskliit.

Hetkel kuum