Uus-Meremaa aktsiaturg tõusis kõigi aegade kõrgeimale tasemele

01. detsember 2004, 13:24

Uus-Meremaa aktsiaturg tõusis täna kõigi aegade kõrgeimale tasemele, vahendab Bloomberg.

Uus-Meremaa aktsiaindeks NZSX 50 tõusis täna päeva sees esmakordselt üle 3000 punkti taseme. Päeva lõpuks andis indeks natuke järele, sulgudes 2998,87 punktil.

Aktsiaindeks on aasta algusest tõusnud 22 protsent. Tõusu üheks veduriks on Telecomi aktsia. Telecom annab umbes viiendiku indeksi turuväärtusest.

81 mld dollari (ligi triljonikroonise) majandusega Uus-Meremaa aktsiaturgu veab tugev majanduskasv. Teises kvartalis kasvas saarteriigi majandus nelja aasta kiireumas tempos ehk 5,7 protsenti. Analüütikud ootavad, et riigi ekspanga poolt tehtud kuus intressitõstmist aeglustavad majanduskasvu 31 märtsiks 2,8 protsendile.

?Uus-Meremaa aktsiad hakkavad näima kallitena,? ütles riigi suurima fondihaldusfirma AMP Capital Investorsi investeerimisjuht Tore Hayward. Ettevõte vaatab üha enam rahvusvaheliste aktsiaturgude poole, kuid pole veel tegemas otsust kohalike aktsiate müügiks. Konkreetsetest aktsiatest ta rääkida ei soovinud.

NZSE 50 aktsiate keskmine hinna-kasumi suhe on 28,4 võrreldes Austraalia S P/ASX 200 27 ja USA S P 500 20-ga. Samas pakuvad Uus-Meremaa aktsiad head dividenditootlust ? keskmiselt 6,6 protsenti.

Tugeva tõusu on aasta algusest teinud riigi suurima ehitusmaterjalide tootja Fletcher Buildingu aktsia, mille hind on tõusnud 47 protsenti. Ka Uus-Meremaal valitseb ehitusbuum.

Uus-Meremaa riiklik pensionifond on investeerinud Uus-Meremaa aktsiatesse 7,5 protsenti fondi mahust ning 60 protsenti välismaa aktsiatesse. Fondi mahuks on 2,4 mld Uus-Meremaa dollarit (20,2 mld Eesti krooni).

?Pensionifond on turul pidev ostja, mis peaks toetama aktsiate hindu,? ütles Aucklandis asuva Tyndall Investemnt Managementi fondijuht James Tyndall.

Osad investorid hoolivad enam aktsiatest, mis pole väga sõltuvad koduturust. Nad kardavad, et toorainekulude tõus ja suuremad palgad kipuvad marginaale kahandama. Uus-Meremaa tööpuudus kukkus kolmandas kvartalis 18 aasta madalalaimale tasemele, küündides 3,8 protsendile.

?Meile meeldivad sellised ärid nagu riigi suurim lennujaam Auckland Airport ja meditsiiniseadmete tootja Fischer Paykel Healthcare, mis on vähem sõltuvad kohalikust majandusest ja kus kulud on kontrolli all,? ütles Wellingtonis asuva Alliance Capital Managementi fondijuht Andrew Bascand.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
10. November 2009, 00:00
Otsi:

Ava täpsem otsing