Alvar Jõgeva • 1. detsember 2004 kell 22:00

Dollari kurss teeb uusi põhju

Dollari kurss langes Suurbritannia naela suhtes 12 aasta madalaimale tasemele. Ameerika Ühendriikide valuuta kukkus ka Jaapani jeeni ja euro suhtes, kui investorid spekuleerisid, et nõrka dollarit soositakse, sest see aitab vähendada väliskaubanduse puudujääki.

?USA tundub olevat rahul nõrgeneva dollariga,? ütles Dresner Kleinwort Wassersteini valuutastrateeg Andreas Hahner Bloombergile. ?Kõik valuutad teevad uusi rekordeid dollari suhtes, varem või hiljem pidi see juhtuma ka Suurbritannia naelaga,? lisas Hahner. Ta ootab nädala lõpuks dollari nõrgenemist euro vastu tasemeni 1,34.

Eile kella 17.00ks oli dollar nõrgenenud Suurbritannia naela suhtes tasemeni 1,9255 ehk langenud 0,8 protsenti. Üks euro maksis 1,3310 dollarit, mis tähendas Ameerika Ühendriikide valuuta nõrgenemist 0,2 protsenti. Dollar nõrgenes ka Jaapani jeeni vastu 0,3 protsenti, tasemeni 102,80.

Dollari odavnemist seostati spekulatsiooniga, et nõrk dollar aitab vähendada USA väliskaubanduse defitsiiti. Odav dollar muudab impordi kallimaks ja ekspordi odavamaks, mistõttu võib USA keskpank valuuta nõrgenemist isegi soosida.

Analüütikute sõnul otsivad paljud investorid dollarile alternatiivi ja Suurbritannia nael tundub selleks sobivat. Suurbritannia on kõige stabiilsema ja fundamentaalselt tugevaima majandusega riik G-7 hulgast.

Suurbritannia nael oli viimati nii kõrgel tasemel 1992. aastal. Sel ajal sai tuntuks George Soros, kes panustas naela langusele ja teenis lühikese ajaga miljard dollarit.

Hetkel kuum