2. detsember 2004 kell 14:42

Rahvusvahelised ametühingud sõdivad Eesti streigikeelu vastu

Eesti ametühingute keskliit (EAKL) teatas, et tal õnnestus õhutada 13 rahvusvahelist ametühinguorganisatsiooni Eesti sterigikeelu vastu protestima.

EAKL soovib nii sundida Riigikogu ja valitsust riigiteenistujate streigikeeldu tühistama.

Protestijate hulgas on ametiühingute keskliidud Belgiast (ABVV), Soomest (SAK, STTK ja AKAVA), Suurbritanniast (TUC), Horvaatiast (SSSH), Bulgaariast (CITUB), samuti Rahvusvaheline Ehitajate ja Puidutöötajate Ametiühinguföderatsioon (IFBWW), Rahvusvaheline Transporditöötajate Ametiühing (ITF) ning Avalike Teenistujate Internatsionaal (PSI). Eesti ametühingute nõudmisi toetavad ka ametühingute katusorganisatsioonid ICFTU ja ETUC.

Rahvusvaheliste ametiühingute hinnangul pole täielik streigikeeld kooskõlas demokraatiaga.

Rahvusvahelise riigitöötajate ametiühingute konföderatsioon (EPSU) saatis novembri alul Riigikogu sotsiaalkomisjonile noodi toonitamaks, et streigiõigus on Euroopa Liidu põhiõigusena sätestatud ka Euroopa uues konstitutsioonis.

Hetkel kuum