Riigikohus saatis Jegorovi pistisesüüdistuse tagasi ringkonnakohtusse

03. detsember 2004, 14:16

Riigikohus tühistas eile Tallinna ringkonnakohtu otsuse osas, mis puudutas tubakaärimees Vahur Jegorovi õigeksmõistmist altkäemaksu andmises.

Riigikohtu põhiline etteheide seisneb selles, et ringkonnakohus ei olnud uuesti üle vaadanud videosalvestisi Vahur Jegorovi kohtumistest maksuametnikuga ja tema vahendaja Janek Litoviga, leppides selle kirjaliku ülestähendusega.

Riigikohus asus seisukohale, et jälituse erandtoimingu puhul on tõendina (ja mitte toimingu protokolli lisana) käsitletav just selle toimingu tulemina saadud videosalvestus, mis peab olema obligatoorselt ka kohtuliku uurimise esemeks. Nimetatud lahenditest tuleneb, et jälitusteabe hilisem kirjalik fikseerimine on pelgalt vahendiks, mis aitab täiendavalt hinnata jälitustegevuse salvestuse sisu.

Näitlikult tähendab see, et salvestuse kirjalik protokoll aitab paremini jälgida/analüüsida salvestust näiteks juhul, kui see on heliliselt või pildiliselt halva kvaliteediga.

Lisaks juhtis riigikohus tähelepanu mitmele vastuolule 2003. mai esimestel päevadel - just siis sai Jegorov esimest korda kokku Litoviga - asetleidnud sündmuste tõlgendamisel.

Ringkonnakohus asus seisukohale, et kuna Litov oli sisuliselt provotseerinud Jegorovit altkäemaksu andma, siis on välistatud kuriteo matkimine seaduses sätestatud eesmärgil. Riigikohus leidis aga, et matkimine ja provokatsioon on oma olemuselt sarnased süüteo initsieerimise vormid, mistõttu ringkonnakohus on neid ebaõigesti teineteisele vastandanud. Seda enam, et esimese kontakti lõi Litoviga ikkagi Jegorov.

Riigikohtu otsust kommenteerides sõnas Jegorov Äripäevale, et on positiivselt meelestatud: 'Loodetavasti nüüd rahuldatakse ka minu taotlused, mis on siiani tagasi lükatud. Loodan ka seda, et kogu see minu ümber üleskeeratud sopp välja tuleb ja lõpuks ka tõeni jõutakse.'

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
10. November 2009, 00:00
Otsi:

Ava täpsem otsing