3. detsember 2004 kell 10:37

IEA: EL liiga sõltuv Vene gaasist

Rahvusvaheline Energiaagentuur hoiatab, et sõltuvus Venemaa gaasist, millest lõviosa transporditakse läbi Ukraina, seab ohtu ELi energiavarustuskindluse.

Agentuur soovitab Euroopa Liidul praegu mil ka Jaapan ja Hiina püüavad kasvava nõudluse katteks suurendada Venemaa gaasi importi, aktiivsemalt otsida alternatiive Venemaa ja Alžeeria gaasile. ?Valitsused on liiga vara järeldanud, et maagasi ja elektri varustuskindlusest ei tule kunagi probleemi,? ütles IEA juht Claude Mandil.

Praegu katab Venemaa 40% ELi gaasitarbest, osadele uutele liikmesriikidele on Venemaa ainus gaasitarnija, kirjutab Financial Times. Venemaa gaasi transiit Euroopa Liitu kulgeb aga väga suures osas läbi poliitiliselt ebastabiilse Ukraina. ELi riikide jaoks on väga oluline lisada nii tarnijaid kui transpordikanaleid, leiab IEA.

Hetkel kuum