• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Nõrk dollar kukutab Euroopat

  Dollari kursi langemine Euroopa ühisraha rekordi lähedale langetas eile Euroopa aktsiaturge, sest see kahandab eksportööride tulusid suurimalt eksportturult, milleks on USA.
  Languses oli Volkswagen koos teiste autotootjate ning toiduainetetööstuskompaniid eesotsas Nestlega. Investeerimispanga Deutsche Bank tehtud uuringu kohaselt vähendab dollari kursi 10protsendiline kursilangus Euroopa ettevõtete maksueelset kasumit 3 protsenti, vahendab teadeteagentuur Bloomberg.
  Keskpäevaks oli Volkswageni aktsia hind langenud 1,2 protsendi võrra, 33,96 euroni. Euroopa suurima autotootja käibest tuleb 17 protsenti Põhja-Ameerikast. Dollari kursilangus oli ka üheks põhjuseks, miks investeerimispank Credit Suisse First Boston alandas Euroopa autosektori reitingu hinnangule ?vähenda?. Lisaks tulude kahanemisele Põhja-Ameerikast suureneb koduturul konkurents, sest USA tehaste toodang muutub siin odavamaks. Seepärast langebki Porsche aktsia 1,2, BMW 0,6, Peugeot 1,2 ja Renault? aktsia 1 protsenti.
  Maailma suurima toiduainete tootja Nestle aktsia hind langes 1,3 protsenti, 294 ?veitsi frangini. Kontserni käibest annab pea kolmandiku müük Lõuna- ja Põhja-Ameerikas.
  Kukkujate hulgas olid ka kaevandusfirmad, kelle koduvaluuta ei ole dollar. Nii kukkus Londoni börsil noteeritud maailma suuruselt teine kaevanduskompanii Anglo American, sest LAVi rand langes dollari suhtes kuue aasta madalaimale tasemele. See tähendab, et kulla, plaatina ja teemandi ? mille hind maailmaturul on dollarites ? kaevandamine läheb kallimaks ja saadav tulu väiksemaks. Aktsia hind kukkus pea kolm protsenti.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Ettevaatust keskmise palgaga, see on fatamorgaana
Rääkides keskmisest palgast, oleme kohati sattunud kujutluste küüsi, mida tekitab sektorite enneolematu ebavõrdsus, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
Rääkides keskmisest palgast, oleme kohati sattunud kujutluste küüsi, mida tekitab sektorite enneolematu ebavõrdsus, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
Hiina telefonitootja avab elektriautode tehase
Hiina nutitelefonide valmistaja Xiaomi ehitab riigi pealinna Pekingisse tehase, kus saab aastas toota 300 000 elektriautot, vahendab Reuters.
Hiina nutitelefonide valmistaja Xiaomi ehitab riigi pealinna Pekingisse tehase, kus saab aastas toota 300 000 elektriautot, vahendab Reuters.
USA kaubanduspüha tabas ootamatu pööre
Ameerika Ühendriikide ostlejad kulutasid tänavu musta reede ajal e-poodides vähem kui mullu, vahendab Reuters.
Ameerika Ühendriikide ostlejad kulutasid tänavu musta reede ajal e-poodides vähem kui mullu, vahendab Reuters.
Uus Saksa valgusfoori võimuliit rajatakse vastuolulistele plaanidele
Pärast kaks kuud kestnud koalitsioonikõnelusi Saksa sotsiaaldemokraatide, roheliste ja liberaalsete vabade demokraatide vahel tuli Angela Merkelilt võimu üle võttev poliitiline liit välja esialgse leppega, mille elluviimine saab analüütikute hinnangul olema keeruline.
Pärast kaks kuud kestnud koalitsioonikõnelusi Saksa sotsiaaldemokraatide, roheliste ja liberaalsete vabade demokraatide vahel tuli Angela Merkelilt võimu üle võttev poliitiline liit välja esialgse leppega, mille elluviimine saab analüütikute hinnangul olema keeruline.