Tõnis Oja • 6. detsember 2004 kell 22:00

Nõrk dollar kukutab Euroopat

Dollari kursi langemine Euroopa ühisraha rekordi lähedale langetas eile Euroopa aktsiaturge, sest see kahandab eksportööride tulusid suurimalt eksportturult, milleks on USA.

Languses oli Volkswagen koos teiste autotootjate ning toiduainetetööstuskompaniid eesotsas Nestlega. Investeerimispanga Deutsche Bank tehtud uuringu kohaselt vähendab dollari kursi 10protsendiline kursilangus Euroopa ettevõtete maksueelset kasumit 3 protsenti, vahendab teadeteagentuur Bloomberg.

Keskpäevaks oli Volkswageni aktsia hind langenud 1,2 protsendi võrra, 33,96 euroni. Euroopa suurima autotootja käibest tuleb 17 protsenti Põhja-Ameerikast. Dollari kursilangus oli ka üheks põhjuseks, miks investeerimispank Credit Suisse First Boston alandas Euroopa autosektori reitingu hinnangule ?vähenda?. Lisaks tulude kahanemisele Põhja-Ameerikast suureneb koduturul konkurents, sest USA tehaste toodang muutub siin odavamaks. Seepärast langebki Porsche aktsia 1,2, BMW 0,6, Peugeot 1,2 ja Renault? aktsia 1 protsenti.

Maailma suurima toiduainete tootja Nestle aktsia hind langes 1,3 protsenti, 294 ?veitsi frangini. Kontserni käibest annab pea kolmandiku müük Lõuna- ja Põhja-Ameerikas.

Kukkujate hulgas olid ka kaevandusfirmad, kelle koduvaluuta ei ole dollar. Nii kukkus Londoni börsil noteeritud maailma suuruselt teine kaevanduskompanii Anglo American, sest LAVi rand langes dollari suhtes kuue aasta madalaimale tasemele. See tähendab, et kulla, plaatina ja teemandi ? mille hind maailmaturul on dollarites ? kaevandamine läheb kallimaks ja saadav tulu väiksemaks. Aktsia hind kukkus pea kolm protsenti.

Hetkel kuum