• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Klaasikunstis lähevad käiku nii liivaprits, söövitustehnika kui ka sulatamine

  Olenevalt interjöörist võib aknas kasutada erineva värvigamma ja intensiivsusega klaasi, juba kerge tonaalsus muudab pinna elavaks. Värvi intensiivsus aknas sõltub mooduli suurusest. Suurtel, lihtsatel pindadel on värv intensiivsem, seevastu väikeste kildude korral toimub värvuste optiline segunemine.
  ?Vitraa? on ruumis n-ö aktiivne element ? sest valguse muutudes muudab ta värvi ? ning tema domineerimisega peab arvestama,? sõnab vitraa?ikunstnik Heli Tuksam.
  Ideeklaasi disaineri Kalli Seina kogemusel lähtutakse vitraa?ide tellimisel ikkagi ka vajadusest vaadet varjata ja neid kasutatakse rohkesti saunaakendel, vannitoaustel ning viimasel ajal üha sagedamini moodsate majade siseorvades, näiteks magamistoa ja halli vahelise akna ees.
  ?Sageli kasutatakse rippuvaid, mitte tervet aknet katvaid vitraa?e hoopis kardina asemel,? ütleb disainer Kalli Sein. ?Mitmest väiksest paanist või triibust koosneva klaaspildi võib akna ette riputada ja seda seal nihutada vastavalt vajadusele. Selline taies paistab küll läbi, aga hoiab uudishimuliku pilgu eest. Tavaliselt teeme vitraa?e erineva läbipaistvuse ja värviintensiivsusega klaasidest, millest iga valgusega tekivad kord säravamad, kord vaoshoitumad vaatemängud.?
  Sulatusahjus on võimalik teha ka faktuurklaasi. ?Tegemist on aknaklaasiga, millele on lastud erinevaid reljeefe sisse. Sel meetodil võib väga erinevaid klaasipindu luua,? ütleb Kalli Sein.
  Üldse on kujundusklaasitehnikaid palju. Taskukohasemad ja diskreetsemad on klaasi happega töötlemine ja huvitavaid tulemusi annavad mitmesugused liivaprits- ja hapesöövitusdekoorid ning erinevate klaaside (klaasipuru) üksteise peale sulatamised. Paljudele meeldivad klassikaline tinavitraa? ja tiffanitehnika. Materjalideks sobivad nt värvilised klaasid, peeglid, matistatud pinnad, maalingud. ?Vitraa?i võib teha ka tavalise aknaklaasiga, milles mõni üksik tükk on värviline, aga see-eest mõjus,? pakub Tuksam.
  Tellitud vitraa?i ruutmeetrihinnad on päris kõrged (8000?15 000 krooni). Hinna määravad vitraa?i joonise keerukus, materjalide (klaaside) valik, maalingud, eritehnikas detailid ning paigaldus ruumis.
  Autor: Tiina Kolk
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Sille Pettai: rohepööre vajab heas mõttes survet
Me ei saa eeldada, et ühiskonna meel muutub pelgalt riigi võetud rohepöörde eesmärkide najal. Vajame sotsiaalset ja seadusandlikku survet ning raami, kirjutab SmartCapi fondijuht Sille Pettai Äripäeva idufirmade portaalis foundME.
Me ei saa eeldada, et ühiskonna meel muutub pelgalt riigi võetud rohepöörde eesmärkide najal. Vajame sotsiaalset ja seadusandlikku survet ning raami, kirjutab SmartCapi fondijuht Sille Pettai Äripäeva idufirmade portaalis foundME.
USA aktsiate pika mõõnaperioodi lõpetas rallinädal
USA peamine börsiindeks S&P 500 tõusis täna 2,47% ja tänasega lõppenud nädalal 6,5%, lõpetades seitsmenädalase langusperioodi.
USA peamine börsiindeks S&P 500 tõusis täna 2,47% ja tänasega lõppenud nädalal 6,5%, lõpetades seitsmenädalase langusperioodi.
Pea püsti, see on normaalne kriisiaeg
Kobarkriiside raskuse all optimismi säilitamine on võimalik ja annab tugeva efekti, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
Kobarkriiside raskuse all optimismi säilitamine on võimalik ja annab tugeva efekti, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
Sunly juht ametnikele: otsustage ja kaitske otsuseid ka kohtus, aga lõpetage venitamine
Ehkki meretuulikud võiksid katta Eesti elektrivajaduse, pole ühtegi tuulikut veel püsti pandud. Küsimus, kas sel kümnendil selleni jõutakse, lööb asjaosalised kahte lehte.
Ehkki meretuulikud võiksid katta Eesti elektrivajaduse, pole ühtegi tuulikut veel püsti pandud. Küsimus, kas sel kümnendil selleni jõutakse, lööb asjaosalised kahte lehte.
Venemaa autovedajad virelevad siseturul
Üle kuue miljoni Venemaa veoki, mille tee välismaale on lukku keeratud, on püüdnud leida tööd siseturul, kuid kaks korda langenud transpordihinnad ei tõota midagi head: enamik autodest lihtsalt seisab, vahendab logistikauudised.ee.
Üle kuue miljoni Venemaa veoki, mille tee välismaale on lukku keeratud, on püüdnud leida tööd siseturul, kuid kaks korda langenud transpordihinnad ei tõota midagi head: enamik autodest lihtsalt seisab, vahendab logistikauudised.ee.

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.