9. detsember 2004 kell 8:30

Dollari tugevnemine kergitas USA aktsiaturge

Eile Ühendriikide aktsiaturud kerkisid, sest dollari kursitõus leevendas lõpuks kartust, et välisinvestorid hoiavad maailma juhtivast aktsiaturust eemale.

?Dollari tugevnemine tõlgiti Ameerika finantsvarade suhtes usalduse suureks taastumiseks,? kommenteeris aktsiate tõusu uudisteagentuurile Bloomberg Trevor Stewart Burton Jacobsen fondijuht Alan Kral.

Dow Jonesi tööstuskeskmine <GR#US.^DJI> kerkis 0,51 protsendi võrra 10494,23 punktini, Nasdaqi koondindeks <GR#US.^IXIC> tõusis samavõrra 2126,11 punktini. Dollari kurss kerkis eile jeeni suhtes kolme nädala kõrgeimale tasemele ning rallis ka euro suhtes. Aktsiahindade tõusu ei suutnud pärssida isegi nafta hinna tõus.

Eriti suure hooga krabati ravimifirmade aktsiaid. USA suuruselt teine ravimitootja Mercki <GR#US.MRK> aktsia hind kerkis 2,87 protsendi võrra 28,69 dollarini pärast seda, kui ettevõte teatas, et järgmise aasta kasum on 2,42 kuni 2,52 dollarit aktsia kohta, mis on tunduvalt kõrgem, kui analüütikud olid varem prognoosinud. Kompanii kinnitas ka selle kvartali kasumiprognoosi ehkki valuvaigisti Vioxxi müügilt kõrvaldamine septembris läks neile maksma 750 miljonit dollarit (8,8 miljardit krooni). Mercki aktsia hind on selles kvartalis langenud 13 protsendi võrra olles Dow Jonesi tööstuskeskmise komponentidest kehvim aktsia.

Maailma suurima ravimifirma, Pfizeri <GR#US.PFE> aktsia hind kerkis 1,10 protsendi võrra 27,50 dollarini.

Hetkel kuum