• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Katseaja viimasel minutil töösuhte lõpetamine pole õige

  Katseaja tulemustest teatamist ei tohi jätta viimasele päevale, sest töötaja on kogu selle aja pinge all, kas ta saab jääda tööle või tuleb tal hakata asju pakkima.
  Kui katseaeg on kokku lepitud (üks kuni neli kuud), peab tööandja olema valmis ka hindama katseaja tulemusi, olgu siis katseaeg lubatud neli kuud või lühem. Selles ju lepitakse kokku enne tööle asumist.
  Neli kuud on piisavalt pikk aeg, et saada aru, kas inimene on ikka sellele kohale sobiv nii oma tööoskuste kui ka isikuomaduste poolest.
  Olen nõus, et nelja kuuga ei saa töötaja keskastmejuhi ega ammugi tippjuhi kohale asudes tööst täit ülevaadet ja töötajal võib küll neljakuulisest katseajast väheks jääda.
  Isiklikust kogemusest võin öelda, et eelmisel töökohal hakkasin alles esimese tööaasta lõpus tundma ennast kindlalt, praegusel läks aega umbes viis kuud.
  Kui töötaja teeb vea, siis ei ole oluline, kas tal on katseaeg või mitte. Kui on põhjust viga kvalifitseerida distsiplinaarüleastumiseks, siis tuleb ka vastavat seadust rakendada.
  Samas arvan, et oleme kõik inimesed ja võime eksida. Esimese vea ilmnemisel ei ole minu arvates õige töötajaga katseaja ebarahuldavate tulemuste tõttu töölepingut lõpetada. Inimesega tuleb rääkida.
  Tööandja ütleb, et sa oled tubli, vaba vestluse vormis, nelja silma all. Katseaja lõppedes ei näe seadus ette selle lõpetamise vormistamist kirjalikult ega ole põhjust alustada uut suhet.
  Suhe algab töölepingu sõlmimisega ja katseaja möödudes rakendub selle töötaja suhtes töölepinguseadus nagu iga põhikohaga määramata tähtajaks sõlmitud töölepinguga töötaja suhtes, st tal ei ole näiteks õigust lõpetada töölepingut kolm päeva sellest ette teatades, vaid peab tööandjale ette teatama ühe kuu.
  Katseajal töötajale palga maksmisel tuleb lähtuda töö sisust ja töötaja kvalifikatsioonist, temale madalama palga maksmine katseaja tõttu on ebaseaduslik.
  Autor: Kiira Kure
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Toiduliidu juht: ma ei saa aru, kas meil on sügisel gaasi või ei ole
Eesti tarnekindluse eest vastutavate ametnike väljaütlemised on muutnud kogu tööstussektori ärevaks. Samas ei paista tulevik paljudele probleemidele vaatamata ainult mustades toonides, kirjutab Eesti Toiduainetööstuse Liidu juht Sirje Potisepp vastuses Äripäeva arvamusliidrite küsitlusele.
Eesti tarnekindluse eest vastutavate ametnike väljaütlemised on muutnud kogu tööstussektori ärevaks. Samas ei paista tulevik paljudele probleemidele vaatamata ainult mustades toonides, kirjutab Eesti Toiduainetööstuse Liidu juht Sirje Potisepp vastuses Äripäeva arvamusliidrite küsitlusele.
USA aktsiaturud alustasid nädalat reipa tõusuga
USA suuremad aktsiaindeksid kerkisid nädala esimesel börsipäeval reipalt: S&P 500 tõusis 1,86%, Dow Jones 1,98% ja Nasdaqi liitindeks 1,59%.
USA suuremad aktsiaindeksid kerkisid nädala esimesel börsipäeval reipalt: S&P 500 tõusis 1,86%, Dow Jones 1,98% ja Nasdaqi liitindeks 1,59%.
Parimad juhid: avaliku sektori juhtide palgad peavad tõusma
Konkursi parim juht finalistid LHV Grupi juht Madis Toomsalu ja Enefit Green juht Aavo Kärmas leidsid saates „Kuum tool“, et avaliku sektori tasud peaksid olema kõrgemad kui täna. Tänavusel konkursil esikolmikusse jõudnud kahe börsifirma juhi palganumber on näiteks kolm korda kõrgem kui konkursil kolmandal finalistil, Häirekeskuse juhil Kätlin Alvelal. Juhid on juhid ja vahet ei olegi, kas nad on eraettevõttes või avalikus sektoris, leidis Aavo Kärmas.
Konkursi parim juht finalistid LHV Grupi juht Madis Toomsalu ja Enefit Green juht Aavo Kärmas leidsid saates „Kuum tool“, et avaliku sektori tasud peaksid olema kõrgemad kui täna. Tänavusel konkursil esikolmikusse jõudnud kahe börsifirma juhi palganumber on näiteks kolm korda kõrgem kui konkursil kolmandal finalistil, Häirekeskuse juhil Kätlin Alvelal. Juhid on juhid ja vahet ei olegi, kas nad on eraettevõttes või avalikus sektoris, leidis Aavo Kärmas.
Soome suurim maasikakasvataja palkab ukrainlaste asemele tailased
Soome suurim maasikakasvataja Koivistoinen Mansikkapaikka, mis on varasematel aastatel tuginenud Ukraina tööjõule, kasutab sel suvel Tai marjakorjajaid.
Soome suurim maasikakasvataja Koivistoinen Mansikkapaikka, mis on varasematel aastatel tuginenud Ukraina tööjõule, kasutab sel suvel Tai marjakorjajaid.
Ehituses mõjutavad otsuseid riik, alampakkujad ja teadmatus
Mõjukuse näitaja on see, kui keegi suudab sektorit mingis suunas liigutada. Ehituses ei ole ühtegi sellist inimest, kes suudaks seda üksinda teha, leidis Otsustajate TOPis ehitussektori pingerivis teisel kohal olev Raivo Rand.
Mõjukuse näitaja on see, kui keegi suudab sektorit mingis suunas liigutada. Ehituses ei ole ühtegi sellist inimest, kes suudaks seda üksinda teha, leidis Otsustajate TOPis ehitussektori pingerivis teisel kohal olev Raivo Rand.

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.