Nafta hind kukkus järsult

Tõnis Oja 13. detsember 2004, 00:00

Nafta hind kukkus reede õhtul järsult, sest kauplejad võtsid kasumit pärast Naftat Eksportivate Riikide Organisatsiooni (OPEC) otsust ametlikke tootmiskvoote alandada. ?Inimesed ostsid varem kuulduste peale, et OPEC kärbib tootmist, nüüd aga toimus müük uudise peale,? selgitas nafta hinna taolise liikumise põhjusi uudisteagentuurile Reuters investeerimisfirma Ritterbusch & Associates president Jim Ritterbusch. Enne naftakartelli ametlikku teadaannet tõusis nafta hind nii New Yorgis kui ka Londonis.

Päeva lõpuks oli aga New Yorgis nafta hind kukkunud 4,3%, 40,71 dollarini barreli kohta. Esimest korda pärast 21. juunit on maksab New Yorgi kaubabörsil naftabarrel alla 41 dollari taseme. Rahvusvahelisel naftabörsil Londonis langes hind 5,8%, 37,38 dollarini barrelist.

Hinnalangust soodustas ka uudis, et pärast 12päevast vaheaega taastus transport Iraagi põhjapoolsema naftajuhtme kaudu Türgi sadamasse Ceyhani. Naftatransiidi esindajate sõnul peaks see kindlustama Iraagi naftaeksporti mahus 450 000 barrelit päevas.

OPEC otsustas reedel kärpida naftatoodangut alates 1. jaanuarist 4 protsendi ehk 1 mln barreli võrra ööpäevas. Nõudluse suurenedes ja laovarude kahanedes oli kartelli toodang kerkinud 25 aasta kõrgeimale tasemele, mistõttu oli aga USA laoseis 5% suurem kui aasta tagasi. See asjaolu oli ilmselt OPECi naftaministrite mõnevõrra üllatusliku otsuse peapõhjuseks.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    25. November 2011, 14:58
    Otsi:

    Ava täpsem otsing