• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Ehitusmaterjalitootjad euronõudeks valmis

  2005. aasta jooksul peavad paljud ehitusmaterjalide tootjad oma toodangule hankima Euroopa tehnilise tunnustuse ehk vastavusmärgi CE, mis lubab kaupa Euroopa Liidu piires müüa. Tunnustuse saamine eeldab tooteprotsessi vastavust standarditele ning teste akrediteeritud laborites, kogu protsess läheb maksma sadu tuhandeid kroone.
  Veebruaris kukub tähtaeg krohvi- ja müürimördi tootjatele, märtsis peavad sertifitseeritud olema betoonist sillutus- ja äärekivid, maikuuks peavad märgistuse olema saanud tööstusuksed ning aasta lõpuks ka fassaadid, radiaatorid, keraamilised plaadid ning tellised ja väikeplokid.
  Veebruari lõpuks peavad CE-tähisega märgistatud olema Silikaadis toodetavad krohvi- ja müürimördid. ?Peaksime hakkama saama, dokumendid on tehnikaülikooli sertifitseerimisasutuses töös,? ütles ettevõtte kvaliteediteenistuse juhataja Tõnu Samm.
  Silikaadile pole see esmakordne tunnustuse taotlemine ? maikuuks saadi luba märgistus kanda tellistele ja liivadele.
  ?Euronõuded pole midagi ületamatut,? kinnitas Samm.
  Sillutisekive tootva Rudus Eesti juhatuse liige Harry Kuivkaev loodab märtsiks kõik dokumendid korda saada, ettevalmistusi on tehtud aastajagu. ?Oleme põhimõtteliselt valmis, veel on vaid vormistamise küsimus,? ütles Kuivkaev.
  Tema sõnul ei olnud protsess ettevõttele seetõttu kergem, et omanikuks on suur rahvusvaheline firma. ?Ikka ise tuli kõik ära teha ja info välja otsida,? kinnitas Kuivkaev. ?Õnneks meile vajalikud laborid on Eestis olemas.?
  Kui palju kogu ettevõtmine firmale maksma läks, ei osanud Kuivkaev öelda, kuid tunnustus tuli taotleda kümnele tootele.
  Natuke mõruks ajavad eurostandardid Kuivkaevul meele küll. ?Eks see teeb mõnel laisal konkurendil elu kergemaks. Lõuna-Itaalia jaoks tehtud kivid meie kliimas vastu ei pea, kuid standardi järgi on nagu kõik korras,? arutles Kuivkaev.
  Tööstusuksi tootval OÜ-l Kinema on tunnustuse saamisega aega maikuuni. ?Töötame selle nimel, et jõuaks,? ütles Kinema juhatuse esimees Sven Kotkas. Tema hinnangul oli kõige raskem info hankimine ? milliseid dokumente, mis ajaks ja kuhu esitada.
  Tänase seisuga on Kinemal siiski asjad selged ning hetkel käivad läbirääkimised kahe laboriga ? üks Saksamaal ja teine Rootsis. Testimine läheb Kotkase sõnul maksma 300 000 kroonist 1,3 miljoni kroonini.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Roheelektrifirma uuendas börsiga tõotusi
Enefit Greeni börsile tulekuks on üliviljaka pinnase ette valmistanud nii pensionireform kui elektri kõrge hind, aga kas sellele langev tera on kasvujõuline, see alles hakkab selguma, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
Enefit Greeni börsile tulekuks on üliviljaka pinnase ette valmistanud nii pensionireform kui elektri kõrge hind, aga kas sellele langev tera on kasvujõuline, see alles hakkab selguma, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
Pangaaktsiad ei suutnud Balti börsiindeksit tõusule viia
Täna taas plussis kaubelnud pangaaktsiate hoost jäi väheks, et kogu Balti börs tõusule viia.
Täna taas plussis kaubelnud pangaaktsiate hoost jäi väheks, et kogu Balti börs tõusule viia.
Raadiohommikus: Enefiti börsidebüüt, krüptovarad ja mure hariduse pärast
Nädala viimases hommikuprogrammis on fookus paljulubavatel investeerimisideedel ja Eesti haridussüsteemi tulevikul.
Nädala viimases hommikuprogrammis on fookus paljulubavatel investeerimisideedel ja Eesti haridussüsteemi tulevikul.
Eesti majaehituse pärandihoidja: aastas jõuan teha kuni 15 palkmaja
Eesti traditsioonilise ehituse hoidmise eripreemia pälvis tänavusel aasta tehasemaja konkursil Võrumaal Vastseliinas asuvas firmas Vipson Projekt käsitööna valminud palkmaja.
Eesti traditsioonilise ehituse hoidmise eripreemia pälvis tänavusel aasta tehasemaja konkursil Võrumaal Vastseliinas asuvas firmas Vipson Projekt käsitööna valminud palkmaja.