Romet Kreek • 13. detsember 2004 kell 22:00

Tarkvaraaktsiad on kuum kaup

Kokku 18 kuud kestnud Oracle?i püüdlus PeopleSofti vaenulikult üle võtta hakkab viimaks lõpusirgele jõudma.

PeopleSofti nõukogu sai Oracle?ilt järjekordse aktsiapakkumise. Bloombergi andmetel pakkus Oracle PeopleSofti eest 10,3 mld dollarit ehk 26,50 dollarit aktsia kohta. Ettevõtte müügiks on andnud nõusoleku mõlema firma nõukogu.

Ühtlasi tegi Oracle teatavaks oma majandusaasta teise kvartali tulemused. Ettevõtte kasum kasvas 32 protsenti, 815 mln dollarini.

Oracle?i aktsia hind oli eile kella 18ks tõusnud 9,6 protsenti ja PeopleSofti aktsia hind 10,3 protsenti.

Tehnoloogiaaktsiad on kuum kaup ka Indias. Citigroupi Indias asuv strateeg Ratnesh Kumar soovitas müüa India aktsiad maha, sest need on juba suhteliselt kallid. India Sensex-indeks on aasta madalamalt tasemelt tõusnud 38 protsenti. Ta alandas India suuruselt teise ja kolmanda tarkvaraarendaja, Infosysi ja Wipro aktsiasoovitusi. Varem soovitas ta hoida neid aktsiaid portfellis suuremas osakaalus, kui aktsiad esinevad indeksis. Nüüd suhtub ta nendesse aktsiatesse neutraalselt.

Infosysi aktsiaga kaubeldakse 43,5kordse

P/E suhte juures, arvestades selle aasta prognoositud kasumit võrreldes Sensex 30 indeksi 18,9ga. Wipro aktsiaga tehakse tehinguid 50,4kordse oodatud kasumi juures. Mõlemad aktsiad on Eesti investorile kättesaadavad USA börsidel.

India tarkvaraarendajate aktsiad näivad tõesti kallid. Kui Oracle maksis 74,8 mld dollarit ja PeopleSoft 10 mld dollarit, siis Wipro turuväärtus oli 16,3 mld dollarit ja Infosysil 17,9 mld dollarit.

Hetkel kuum