Ülo Toomsalu • 14. detsember 2004 kell 6:00

PM: Usaldamatus poliitikute vastu kasvas veelgi

Kui valimised oleksid sel pühapäeval, jääksid parteid ilma ligi 40 protsendi valimisõiguslike häältest.

Just nii palju on poliitikas pettunuid ja mitte ühtegi erakonda eelistavaid inimesi, kirjutab Poistimees.

Võrreldes möödunud kuuga on enim kasvanud nende inimeste hulk ? 9 protsendilt 14-le ?, kes ei oska öelda, millisele parteile nad oma hääle annaksid, näitas Turu-uuringute ASi värske uuring. Ligi veerand valimisõiguslikest inimestest ei toeta aga ühtki erakonda.

Turu-uuringute ASi uuringuosakonna juhi Liisa Talvingu sõnul näitab see üheselt, et parteide omavahelised jagelemised ja üksteise solvamised on rahva silmis alla kiskunud usalduse kogu poliitika vastu.

Keskerakondlasest Riigikogu liige Evelyn Sepp nägi aga pettunute arvu kasvu taga hoopis inimeste hirmu avalikustada oma poliitilist eelistust.

«Seega ei peida küsitluse tulemus endas mitte niivõrd muutusi suhtumises parteidesse, kuivõrd ühiskondlikku pinget või hirmu deklareerida poliitilisele pealiinile vastuokslikke vaateid,» oletas keskerakondlane. «Risk anda vale vastus, hirm sattuda tagakiusamise ohvriks, umbusk kõige ja kõigi vastu või muud taolist.»

Uuringu järgi toetab 14 protsenti valijaist Reformierakonda ja 13 protsenti Keskerakonda, sotsiaaldemokraate ja Rahvaliitu toetab7 protsenti ning Isamaaliitu 5 ja Res Publicat 4 protsenti valijaist.

Hetkel kuum