• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Arvutitootmise kasv jätkub

  Kui mullu novembris toodeti 2003. aasta oktoobriga võrreldes umbes 22% vähem arvuteid, siis sellel aastal oli kasv 9,2%. Kasv võrreldes eelmise aasta novembriga oli 38%.
  Arvutite tootmine ja ostmine on olnud populaarne terve aasta jooksul. Juba novembri lõpuks oli toodetud rohkem arvuteid kui 2003. aastal kokku.
  Suuri üllatusi turul ei toimunud, enamiku firmade tootmismahud kõikusid natuke siia-sinna, nagu seda juhtub iga kuu. Suurima ühekordse hüppe tegi novembris Sonex Computers OÜ, mille tegevjuhi Oliver Urbi sõnul põhjustas tootmismahu märgatava suurenemise 385 arvutist koosnev kaitseministeeriumi hange. Kokku tootis Sonex novembris 465 arvutit.
  ?Võrreldes septembri ja oktoobriga vähenes kodukasutajate nõudlus, aga see on enne jõuluperioodi tavaline,? sõnas ML Arvutite tegevjuht Mait Rahi. Sellest hoolimata tootis ML Arvutid novembris 2,6% rohkem arvuteid kui oktoobris.
  K-Arvutisalongil läheb jätkuvalt hästi. Novembris toodeti 21% rohkem arvuteid kui oktoobris ja eelmise aasta novembriga võrreldes on tootmine peaaegu kahekordistunud.
  Ordi ametlik novembrikuus toodetud arvutite arv on 2023, mis on 3,4% väiksem kui oktoobris, kuid kasv eelmise aastaga võrreldes on peaaegu 36%. ASi Ordi juhataja Sulev Sisaski sõnul toodeti tegelikult 400 arvutit rohkem, aga kuna need seisavad laos ja ootavad jõulumüüki, siis kajastuvad need arvutid Äripäeva arvutitootmise edetabelis alles järgmisel kuul.
  Eelmise aastaga võrreldes on enamik firmasid oma tootmismahtu kasvatanud, toodang on vähenenud kolmel firmal: PCT Arvutid, Lynx ja Arvutilinn. Tegemist ei ole siiski märkimisväärse langusega, sest toodetud arvutite kogus on suhteliselt väike. Desknote oli ainus firma, kelle selle ja eelmise aasta novembri arvutitoodang oli samaväärne ? 61 arvutit.
  Iga aasta detsembris on sarnaselt septembriga olnud arvutiostubuum. Ei ole näha ühtegi põhjust, miks peaks käesolev aasta olema erand. Kui hüpe detsembris on samas suurusjärgus kui septembris ja varasematel aastatel toimunu, on võimalik, et detsembris toodetakse üle 10 000 arvuti. See oleks saavutus, milleni ei ole siiamaani veel kordagi jõutud.
  Autor: Alar Pardla
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Sille Pettai: rohepööre vajab heas mõttes survet
Me ei saa eeldada, et ühiskonna meel muutub pelgalt riigi võetud rohepöörde eesmärkide najal. Vajame sotsiaalset ja seadusandlikku survet ning raami, kirjutab SmartCapi fondijuht Sille Pettai Äripäeva idufirmade portaalis foundME.
Me ei saa eeldada, et ühiskonna meel muutub pelgalt riigi võetud rohepöörde eesmärkide najal. Vajame sotsiaalset ja seadusandlikku survet ning raami, kirjutab SmartCapi fondijuht Sille Pettai Äripäeva idufirmade portaalis foundME.
USA aktsiate pika mõõnaperioodi lõpetas rallinädal
USA peamine börsiindeks S&P 500 tõusis täna 2,47% ja tänasega lõppenud nädalal 6,5%, lõpetades seitsmenädalase langusperioodi.
USA peamine börsiindeks S&P 500 tõusis täna 2,47% ja tänasega lõppenud nädalal 6,5%, lõpetades seitsmenädalase langusperioodi.
Pea püsti, see on normaalne kriisiaeg
Kobarkriiside raskuse all optimismi säilitamine on võimalik ja annab tugeva efekti, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
Kobarkriiside raskuse all optimismi säilitamine on võimalik ja annab tugeva efekti, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
Sunly juht ametnikele: otsustage ja kaitske otsuseid ka kohtus, aga lõpetage venitamine
Ehkki meretuulikud võiksid katta Eesti elektrivajaduse, pole ühtegi tuulikut veel püsti pandud. Küsimus, kas sel kümnendil selleni jõutakse, lööb asjaosalised kahte lehte.
Ehkki meretuulikud võiksid katta Eesti elektrivajaduse, pole ühtegi tuulikut veel püsti pandud. Küsimus, kas sel kümnendil selleni jõutakse, lööb asjaosalised kahte lehte.
Venemaa autovedajad virelevad siseturul
Üle kuue miljoni Venemaa veoki, mille tee välismaale on lukku keeratud, on püüdnud leida tööd siseturul, kuid kaks korda langenud transpordihinnad ei tõota midagi head: enamik autodest lihtsalt seisab, vahendab logistikauudised.ee.
Üle kuue miljoni Venemaa veoki, mille tee välismaale on lukku keeratud, on püüdnud leida tööd siseturul, kuid kaks korda langenud transpordihinnad ei tõota midagi head: enamik autodest lihtsalt seisab, vahendab logistikauudised.ee.

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.