Arvutitootmise kasv jätkub

Alar Pardla 16. detsember 2004, 00:00

Kui mullu novembris toodeti 2003. aasta oktoobriga võrreldes umbes 22% vähem arvuteid, siis sellel aastal oli kasv 9,2%. Kasv võrreldes eelmise aasta novembriga oli 38%.

Arvutite tootmine ja ostmine on olnud populaarne terve aasta jooksul. Juba novembri lõpuks oli toodetud rohkem arvuteid kui 2003. aastal kokku.

Suuri üllatusi turul ei toimunud, enamiku firmade tootmismahud kõikusid natuke siia-sinna, nagu seda juhtub iga kuu. Suurima ühekordse hüppe tegi novembris Sonex Computers OÜ, mille tegevjuhi Oliver Urbi sõnul põhjustas tootmismahu märgatava suurenemise 385 arvutist koosnev kaitseministeeriumi hange. Kokku tootis Sonex novembris 465 arvutit.

?Võrreldes septembri ja oktoobriga vähenes kodukasutajate nõudlus, aga see on enne jõuluperioodi tavaline,? sõnas ML Arvutite tegevjuht Mait Rahi. Sellest hoolimata tootis ML Arvutid novembris 2,6% rohkem arvuteid kui oktoobris.

K-Arvutisalongil läheb jätkuvalt hästi. Novembris toodeti 21% rohkem arvuteid kui oktoobris ja eelmise aasta novembriga võrreldes on tootmine peaaegu kahekordistunud.

Ordi ametlik novembrikuus toodetud arvutite arv on 2023, mis on 3,4% väiksem kui oktoobris, kuid kasv eelmise aastaga võrreldes on peaaegu 36%. ASi Ordi juhataja Sulev Sisaski sõnul toodeti tegelikult 400 arvutit rohkem, aga kuna need seisavad laos ja ootavad jõulumüüki, siis kajastuvad need arvutid Äripäeva arvutitootmise edetabelis alles järgmisel kuul.

Eelmise aastaga võrreldes on enamik firmasid oma tootmismahtu kasvatanud, toodang on vähenenud kolmel firmal: PCT Arvutid, Lynx ja Arvutilinn. Tegemist ei ole siiski märkimisväärse langusega, sest toodetud arvutite kogus on suhteliselt väike. Desknote oli ainus firma, kelle selle ja eelmise aasta novembri arvutitoodang oli samaväärne ? 61 arvutit.

Iga aasta detsembris on sarnaselt septembriga olnud arvutiostubuum. Ei ole näha ühtegi põhjust, miks peaks käesolev aasta olema erand. Kui hüpe detsembris on samas suurusjärgus kui septembris ja varasematel aastatel toimunu, on võimalik, et detsembris toodetakse üle 10 000 arvuti. See oleks saavutus, milleni ei ole siiamaani veel kordagi jõutud.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    25. November 2011, 14:58
    Otsi:

    Ava täpsem otsing