15. detsember 2004 kell 22:00

Küünlaid põleta vaid värskel jõulukuusel

Jõulude ja aastavahetuse paiku juhtub, et toas ära kuivada jõudnud kuusk läheb küünlast põlema. Tagajärjed on sellisel põlemisel kohutavad, sest leek on kolm korda pikem kui kuusk.

6?7 meetrit pikk tulelont põrkab vastu lage ja jookseb lae all üle toa, kuni toanurk ette jääb ja leegi alla painutab. Samal ajal süttib kiiresti kõik, mis vähegi tuld võtab ? kardinad, laudlina, pehme mööbli katteriie, suitsema hakkavad isegi puitpinnad.

Umbes 40 sekundit pärast kuuse süttimist on tules pool tuba ja esialgu lae alla kogunenud paks must suits on täitmas kogu ruumi.

Kuue või seitsme minuti pärast on temperatuur lae all tõusnud sedavõrd, et süttivad põlemisel tekkinud gaasid, õhk hakkab justkui pulseerima ja aknaklaasid lendavad eest. Nüüd ei päästa elamist isegi tuletõrje.

Küünlaid tohib kuusel põletada vaid siis, kui ta on just metsast toodud. Kuna aga enamik meist ostab kuuse turult, võib ta juba kuivanud olla. Seepärast on targem põletada kuusel elektriküünlaid.

Pärisküünal ei pea aga tingimata kuuse küljes olema. Küünalde jaoks on sageli tunduvalt ohutum koht küünlajalas, mis seisab laual või kapi peal. Vaid aknalaud on koht, kuhu põlevat küünalt on targem mitte panna ? tuba tuulutades võib tuuleiil nailonkardina küünlaleegi kohale paisata ja kardin sellest hetkega tuld võtta.

Kui aga panete küünla põlema kuuseokstest jõulupärja keskele, siis jälgige, et küünal ära põledes pärga ei süütaks.

Büroos pärisküünalt põletades tasub enne nõu küsida tuletõrjespetsialistilt. On ette tulnud juhtumeid, kus küünlasoojus või -suits on tööle rakendanud tuletõrjesignalisatsiooni.

Pole möödunud ühtegi uusaastaööd, kui raketid poleks pahandust teinud. Mõnel neist on piisavalt jõudu, et isegi topeltaknast läbi lennata. Tuppa lennanud rakett hüppab toas mõnda aega ringi, põrgates vastu seinu ja mööblit. Lõpuks maha kukkudes võib ta süüdata vaiba, diivani või isegi kapi.

Väljas on raketid süüdanud puukuure, puuriitu ja isegi majaseinu. Kahju on nad teinud ka autodele: kui rakett täielikult õhus ära ei põle, vaid kukub auto katusele või kapotile, jääb värvile kole põlemislaik.

Autor: Kirill Teiter

Hetkel kuum