Romet Kreek • 19. detsember 2004 kell 22:00

Kuus kuud möödas, seisukohad endised

Reedene Postimees kirjutas, et TeliaSonera ihub taas Eesti Telekomile hammast.

Skandinaavia gigant TeliaSonera püüab taas omandada Eesti Telekomi aktsiapakki praeguse börsihinnaga, kuid rahandusminister Taavi Veskimägi sõnul soovib riik osaluse eest rohkem raha.

TeliaSonera Norra, Taani ja Baltimaade kommunikatsioonijuhi Kjell Lindströmi sõnul pole TeliaSonera plaanid Eesti Telekomiga võrreldes poole aasta taguse ajaga muutunud ? endiselt ollakse huvitatud kogu Eesti Telekomi aktsiapaki omandamisest ning ei soovita maksta rohkem kui kevadel pakutud 111,3 krooni aktsia eest. Eile sulgus Eesti Telekomi aktsia hind börsil 109,84 kroonil.

Rahandusminister Taavi Veskimägi sõnul on viimasel ajal mitteametlikult arutatud Eesti Telekomi riigiosaluse võimalikku müüki. Aktsiaid pole põhjust müüa odavamalt, kui nad maksid kevadel.

Kevadisest ülevõtupakkumisest on möödas kuus kuud, mistõttu on TeliaSoneral taas võimalus teha uus ostupakkumine.

TeliaSonera võib ka uue pakkumise tegemisest loobuda. Kuuldes Postimehe ajakirjanikult, et rahandusminister Veskimägi püsib aktsiate hinna suhtes varasemal seisukohal, märkis Kjell Lindström, et TeliaSonera ei pruugigi uut ülevõtupakkumist niipea teha.

Postimehe artikli najal jääb mul mulje, et riik ei taha aktsiaid odavamalt müüa ja TeliaSonera ei taha rohkem maksta. Seega täpselt pakkumisaegne situatsioon. Kui läbimurret ei teki (miks peaks?), ei ole TeliaSoneral põhjust uut pakkumist teha. Eesti on TeliaSonerale tähtis, kuid mitte ainus turg.

Eesti Telekomi aktsia hind kerkis aasta alguses jõudsalt, sest investorid ootasid TeliaSoneralt heldet pakkumist. Pakkumine tuli aga alla tollase turuhinna. Telekomi aktsia hind langes vähemalt lühiajaliselt spekulatsiooni ebaõnnestumise ja dividendide väljamaksmise tõttu. Sealtmaalt on aktsia hind vaikselt ülespoole rühkinud.

Reedel tõusis Eesti Telekomi aktsia hind 0,43 protsenti, 110,31 kroonile. Reedesest sulgemistasemest kõrgemal võis aktsiat viimati näha 2. juunil.

Hetkel kuum