Romet Kreek • 19. detsember 2004 kell 22:00

Ravimitootjad on hädas

Pfizeri aktsia tegi reedel investorite meele mõruks. Aktsia hind kukkus 11,15 protsenti, 25,75 dollarile.

Ravimitootja teatas reedel, et nende valuvaigisti Celebrex kahekordistas ühe uuringu kohaselt südameataki riski. New York Times kirjutas, et see on näide, kuidas ravimitootjad turustavad valuvaigisteid, mis ei täida ootusi.

Terviseriske suurendanud Celebrex ja Mercki poolt septembris tagasi kutsutud valuvaigisti Vioxx on ravimid, mille USA toidu- ja ravimijärelevalve amet (FDA) on lasknud kasutusse kiirmenetluse korras. Ettevõtted reklaamisid neid revolutsiooniliste ravimitena, mis aitavad valuga toime tulla ja päästa elusid.

Pfizer suurendas selle aasta üheksa kuuga Celebrexi turustamiskulusid mullu sama perioodiga võrreldes 55 protsenti, 71,2 mln dollarile.

Sellistel ravimitootjatel nagu Pfizer, Eli Lilly ja AstraZeneca on probleeme uute ravimite väljatöötamisega. Kui 1996. aastal andis FDA loa 53 ravimi kasutamiseks, siis 2003. aastal tuli vaid 21 luba. Samal ajal on ravimitootjad uurimiskulutusi peaaegu kahekordistanud, 33 miljardi dollarini aastas.

Ravimitootjad on püüdnud ravimiuuringute allakäiku tasa teha, suurendades olemasolevate ravimite turunduskulusid, tõstes ravimite hindu ja püüdes pikendada patente.

Sanford C. Bernsteini analüütik Richard Evans ütles, et investorid annavad tõenäoliselt ravimitootjatele signaali: kärpige uurimiskulutusi, kui te ei suuda uusi ravimeid välja töötada.

Pole ime, kui selle pärast langeb ravimitootjate maine ühiskonnas ja investorite seas. Seda võib nimetada reputatsiooniriskiks.

Hetkel kuum