Saksa ministri näpud sügelevad

Romet Kreek 20. detsember 2004, 00:00

Pühapäevases lehes Bild an Sonntag ütles Saksa rahandusminister Hans Eichel, et Saksamaa keskpank Bundesbank peaks müüma osa kullareservist, et vähendada eelarve defitsiiti.

?Bundesbankile on antud õigus müüa 120 tonni kulda,? ütles Eichel. ?Me peame silmas pidama, et kuld ei teeni intressi.?

Gerhard Schröderi valitsuskabineti liikmed on korduvalt kiirustanud keskpanka kulda müüma ja kasutama müügist saadud intressitulu uuringute, arendustegevuse ja hariduse edendamiseks. Saksamaa sõdib eelarve defitsiidiga ja on juba kolm aastat rikkunud Euroopa Liidu normatiive.

Euroopa Keskpank ja 12 euroala keskpanka ning ?veitsi ja Rootsi keskpank leppisid märtsis kokku, et nad piiravad kulla müüki kuni 2009. aasta septembrini. Nad tõstsid aasta kullamüügi limiidi 500 tonnile, ütlemata, kes kui palju müüa tohib.

Poliitikud võiksid enne keskpanga kullavarude kallale minekut tõmmata eelarvet koomale ja erastada. Keskpanku on püütud teha poliitikutest sõltumatuks, et hoida raha ja rahapoliitikat vabana poliitikute tahtest.

Minul tekib küsimus, miks ei soovitanud Saksa rahandusminister keskpangal müüa dollarireservi, mille väärtus kiiresti kukub. Miks müüa väikest kullapositsiooni, kui suur dollaripositsioon kaotab kiiresti väärtust. Kuld on üle elanud mitmed riigid ja valitsused, paljude paberrahade kohta sama öelda ei saa.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
25. November 2011, 14:59

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris Hetkel eetris

Äripäeva raadio viimased saated

Kõiki viimased raadio saated
Otsi:

Ava täpsem otsing