PM: Euroliit pumpab Tartumaa veevärki üle 400 miljoni

20. detsember 2004, 07:45

Euroopa Liit jõuab enam kui 400 miljoni kroonise hiigelinvesteeringu kujul Tartu maakonna elanikeni.

Kokku investeeritakse Emajõe-Võhandu valgala omavalitsuste veemajanduse uuendamisse 516 miljonit krooni, sellest üle 400 miljoni krooni kulub Tartu maakonna 43 asulale. Järgmisel aastal algab eelprojekteerimine ning on loota, et ehitustööd algavad 2006. aasta esimesel poolel, kirjutab Tartu Postimees.

Aastaks 2010 vastab omavalitsuste veemajandus eurostandardile.

Selleks, et investeerida hiiglaslik rahasumma, moodustasid omavalitsused ASi Emajõe Veevärk. Selle ettevõtte omandisse lähevad omavalitsuste puhastusseadmed, vee- ja kanalisatsioonitorustikud ning puurkaevud.

Kõige väiksemad asulad, kuhu investeeritakse, on vaid paarisaja elanikuga, suurim on Elva linn. Kõige rohkem kulub raha Nõo vallale, Tähtvere vallale ja Elva linnale. Ainuüksi Nõo valla asulate veevärki investeeritakse 60-70 miljonit krooni.

Emajõe Veevärgi loomisega lõpeb aeg, mil väiksed vallad küsisid elanikelt pooleldi töökorras kanalisatsiooniteenuse ja roostese joogivee eest sümboolset tasu.

ASi Emajõe Veevärk juhataja Andres Aruhein tunnistas, et enamikus omavalitsustes kaasneb hiigelinvesteeringuga nii vee- kui ka kanalisatsiooniteenuse kallinemine. 'Karta on,' tunnistas ta. 'Aga kui suur see on, ei oska veel täpselt öelda. Ei tahaks viia hindu ebanormaalselt kõrgele. Kindel on aga see, et kaheksa krooni kantmeetri eest on ebanormaalselt vähe.'

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
10. November 2009, 00:00
Otsi:

Ava täpsem otsing