Prokuratuur kutsub valvsusele piraattarkvara müüvate arvutikaupluste suhtes

Inno Tähismaa 21. detsember 2004, 15:02

Põhja Ringkonnaprokuratuur kutsub tarbijaid valvsusele arvutimüüjate suhtes, kes müüvad läbimüügi suurendamise eesmärgil arvuteid koos piraattarkvaraga.

Samuti hoiatab prokuratuur kaupmeeste eest, kes annavad ostajatele juhiseid piraattarkvara hankimiseks.

Politsei intellektuaalse omandi kaitse alane töögrupp kontrollis arvutimüügi tipphooajal novembris ja detsembris mitmeid arvutipoode ning tabas reidide käigus kolm ettevõtet, kes müüsid arvuteid koos sinna installeeritud piraattarkvaraga.

?Reidide käigus selgus, et mitmed arvutimüüjad on valmis oma äri ja mainega riskima, pakkudes arvuteid koos ebaseadusliku tarkvaraga. Õigusrikkumise teeb veelgi taunitavamaks asjaolu, et arvutimüüjad on täiesti teadlikud oma õigustrikkuvast käitumisest ning tegutsevad tahtlikult,? ütles Põhja ringkonnaprokurör Lauri Aasmann pressiteate vahendusel.

Mitmel juhul tuvastas politsei kontrollostude käigus olukorra, kus arvutimüüja küll selgitas ostjale, et nemad piraattarkvara ei installeeri ega müü, kuid andis juhiseid ja õpetusi, kuidas ja kust saab piraattarkvara hankida.

?Arvutipoodide omanikel ja juhtidel tuleks väga tähelepanelikult jälgida oma töötajate professionaalsust ja tegevuse eetilisust,? soovitas reidide tulemusi hinnanud prokurör Lauri Aasmann. ?Ebaseadusliku tarkvara arvutitesse installeerimine on kriminaalkorras karistatav ning selle eest võivad vastutada nii juriidiline kui ka füüsiline isik. Lisaks sellele võib isikut, kes annab ostjale soovitusi piraattarkvara hankimise võimaluste kohta käsitleda kuriteole kihutajana?, lisas Aasmann.

Prokuratuur soovitab inimestel ja ettevõtetel enne arvuti ostmist veenduda, et arvuti müüjal on õigus installeerida arvutisse tarkvaraprogramme.

Reidide tagajärjel on alustatud kriminaalmenetlust kahe Jõhvis ja ühe Tallinnas arvutite müügiga tegeleva firma suhtes. Konkreetseid firmade nimesid prokuratuur ei nimetanud.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
10. November 2009, 00:00
Otsi:

Ava täpsem otsing