Dollaril viimase kahe aasta kehvim kvartal

Raivo Sormunen 28. detsember 2004, 00:00

USA dollar on euro vastu silmitsi enam kui kahe aasta suurima kvartalilangusega ning langus võib finantsuudisteagentuuri Bloomberg teatel jätkuda ka tuleval aastal.

Ühendriikide valuuta liikus eile hommikul 1,3555 dollaril euro kohta (11,543 krooni dollar) ehk oli 8,1% nõrgem kui kvartali alguses. Lisaks soovitab ligi 60% Bloombergi küsitletud kauplejatest ja analüütikutest endiselt USDd müüa.

Investorid panustavad sellele, et president Bushi administratsioon ei püüa dollari langust peatada, sest see aitab vähendada USA rekordilist väliskaubanduse defitsiiti, ütles Deutsche Asset Managementi valuutariskide juht Matt Cobon. Tema sõnul võib dollar hakata euro vastu tugevnema, kui Euroopa Keskpank näitab valmisolekut langetada baasintresse. ?USA vajab nõrka dollarit, et vähendada oma rekordilist jooksevkonto defitsiiti,? tunnistas möödunud nädalal kõigile teada-tuntud tõde ka endine Föderaalreservi kuberner Laurence Meyer. USA jooksevkonto puudujääk kärises möödunud kvartalis 164,7 miljardi dollarini.

Bush on ainuke USA president, kes pole pärast kolm aastakümmet tagasi kokku varisenud Bretton-Woodsi süsteemi suunanud dollari liikumist valuuta ostmise ja müümisega. Euroopa Keskpank pole pärast seda, kui 12 riiki hõlmav ühisvaluuta 1999. aastal debüüdi tegi, eurosid müünud ning tõenäoliselt pole selleks ka praegu valmis, lisas Cobon.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    25. November 2011, 15:00
    Otsi:

    Ava täpsem otsing