• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Kohus kinnitas Bergmanni karistuse

  Lihtmenetluse kokkulepe sai teoks tänu sellele, et Bergmann tunnistas end süüdi riisumises ametiseisundi kuritarvitamise teel, ametialases võltsimises, ametiseisundi kuritarvitamises, dokumentide võltsimises ja pettuse teel varalise kahju põhjustamise katses ning oli nõus prokuröri pakutud kolme ja poole aastase vanglakaristusega.
  Lisaks tunnustas Bergmann enda vastu esitatud tsiviilnõudeid kokku 15,7 miljoni krooni eest, millest osa tuleb tasuda solidaarselt ERA Panga endise finantsjuhi Peep Akkeliga.
  Kui arvestada, et Andres Bergmann on juba vahi all viibinud kümme ja pool kuud, jääb tal trellide taga olla veel kaks aastat ning seitse ja pool kuud. Hea käitumise korral võib Bergmann taotleda aga ennetähtaegset vabastamist kümne kuu pärast ehk järgmise aasta oktoobris.
  ?Sõlmisin lihtmenetluse kokkuleppe, sest olen kinnipeetud,? andis vahistatute barjääri taga seisev Andres Bergmann vahetult pärast kohtuotsuse väljakuulutamist lühikommentaari. ?Kui ma poleks vahistatu, oleksin edasi protsessinud.? Bergmanni kinnitusel on ta vaidlustanud Euroopa Kohtus enda vahistamise otsuse. ?Üks asi on kriminaalprotsessis osaleda läbi vangla, hoopis teine asi oleks olnud selles osaleda vabaduses olles,? lisas Bergmann.
  Tartu maakohus kinnitas eile ka lihtmenetluse kokkulepped Peep Akkeli ja ERA Panga endise Tallinna regiooni direktori Raivo Lingi süüdistustes. Kohus karistas Akkelit kaheaastase vanglakaristusega, millest pool aastat kulub kohesele ärakandmisele. Akkelil tuleb nüüd jääda ootama teatist, millal ja millisesse vanglasse ta peab oma karistust kandma minema.
  Ülejäänud karistusaega ei pöörata täitmisele, kui Akkel ei pane kolme aasta jooksul toime uusi kuritegusid. Tartu õlletehases finantsjuhina töötav Akkel tunnustas tsiviilnõudeid veidi üle 11 miljoni krooni eest, millest osa tuleb tal tasuda solidaarselt Andres Bergmanniga.
  OÜs Asto Vara projektijuhi ametit pidavat Raivo Linki karistas kohus ühe aasta ja üheksa kuu pikkuse vangistusega kaheaastase katseajaga. Lisakaristusena kohaldas kohus kõigi kolme süüaluse suhtes ärikeeldu.
  Peep Akkeli kinnitusel on praegune lihtmenetluse kokkulepe tema suhtes leebem, kui see oli 2002. aasta sügisel peetud läbirääkimiste ajal. ?Kuus kuud on periood, mis ei muuda elu,? kommenteeris Akkel eilset vangimõistvat kohtuotsust. ?Kui lihtmenetluse kokkulepet poleks, oleks ilmselt tulnud kohtutes raisata kaks-kolm korda enam aega ja saada rangem karistus.?
  Ka Raivo Link ütles, et ta tunneb suurt rahuldust, et pikk kohtumaraton on ühele poole saanud. ?Viis aastat isiklikust elust on kulunud uurimistoimingutele ning Tallinna ja Tartu vahet sõitmisele,? lisas Link.
  ERA-pankurid taotlesid lihtmenetlust ka mammutprotsessi alguses, 2002. aasta septembris. Tookord kokkuleppeni ei jõutud, sest osa süüdistatavatest polnud nõus prokuröri pakutud vanglakaristusega.
  Ainsana jätkab üheksast endisest ERA-pankurist oma õiguse tagaajamist ERA Panga endine juhatuse esimees Jaak Kiiker, kes pole lihtmenetluse kokkuleppele läinud. Kohus rahuldas eile Kiikeri taotluse eraldada tema kriminaalasi suurest kriminaalasjast. Tartu maakohus jätkab Kiikeri asja arutamist 4. jaanuaril.
  Neli endist ERA-pankurit ? Krista Rästa, Aet Bergmann, Mart Kallaste ja Helve Luhasalu ? vabanesid süüst 16. detsembril, kui Tartu maakohus lõpetas nende suhtes kriminaalasja.
  ERA Panga gruppi kuulunud kindlustusseltsi Polaris Vara endise juhi Tarmo Rubeni kriminaalasi eraldati juba tänavu suvel ning kohus mõistis Rubeni lihtmenetluse korras tingimisi 1,5 aastaks vangi.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

TalTechi teadur: süsinikdioksiid tuleb kinni püüda
Kliimavõidujooksus aitab meid seni kasutamata tehnoloogia, kirjutab TalTechi vanemteadur Alla Šogenova.
Kliimavõidujooksus aitab meid seni kasutamata tehnoloogia, kirjutab TalTechi vanemteadur Alla Šogenova.
USA börs jätkas tõusu
Kolmapäeval jätkus USA börsidel tõus, kui kõik kolm peamist indeksit ronisid kõrgemale, vahendab Yahoo Finance.
Kolmapäeval jätkus USA börsidel tõus, kui kõik kolm peamist indeksit ronisid kõrgemale, vahendab Yahoo Finance.
Raadiohommikus: uue riskifondi miljonid, meelerahu ja politseinikud allilmas
Neljapäevases hommikuprogrammis teeme juttu endiste politseinike üllatavatest sidemetest allilmaga, mis paljastusid sajandi maffiaprotsessil. Osadest neist saate Äripäevast lugeda juba täna õhtul, osadest neljapäeva hommikul.
Neljapäevases hommikuprogrammis teeme juttu endiste politseinike üllatavatest sidemetest allilmaga, mis paljastusid sajandi maffiaprotsessil. Osadest neist saate Äripäevast lugeda juba täna õhtul, osadest neljapäeva hommikul.
Raadiohommikus: kust tuleb töökius ning kuidas peab maitsema veganpihv?
Äripäeva raadio kolmapäevases hommikuprogrammis räägitakse töökiusamisest, veganpihvidest ja lühirendiautode äri toimimisest raskete ilmaolude korral.
Äripäeva raadio kolmapäevases hommikuprogrammis räägitakse töökiusamisest, veganpihvidest ja lühirendiautode äri toimimisest raskete ilmaolude korral.