Artikkel
  • Kuula
    Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

    Reisifirmad tühistavad reise kriisipiirkonda

    Pühapäeva varahommikul Kagu-Aasiat tabanud maavärin ja hiidlained on tapnud tuhandeid inimesi ning peatanud puhkusereisid kannatada saanud piirkonda: Indoneesiasse, Sri Lankale, India idarannikule, Tai lõunarannikule, Maldiividele.
    Välisministeeriumile on teada 234 eestlast, kes sõitsid looduskatastroofi piirkonda. Seni pole teateid katastroofis kannatada saanud eestlaste kohta, kuigi vaid pooltega on saadud kontakti.
    Üks suuremaid Soome reisfirmade Sri Lanka ja Tai reisipakettide edasimüüjaid Estravel on peatanud reiside müügi kriisipiirkonda. Estraveli pressiesindaja Mari-Liis Rüütsalu sõnul on reisid sinna ära jäetud. ?Soomlased on teatanud, et klientidele makstakse sada protsenti raha tagasi või siis lastakse valida uus reis, kuigi tegelikult kindlustus ei kata force majure?i ja seda tegelikult korvama ei peaks,? ütles Rüütsalu. Eile lendasid Finnairi lennukid kriisipiirkonda jäänud turistidele järele.
    Taisse ja Sri Lankale reise korraldava Horizon Traveli tootejuhi Tiina Petersoni sõnul nende kaudu reisinud eestlased ohus pole. ?Õnneks on nii, et Sri Lankalt tuli viimane grupp 18. detsembril ja praegu on plaaniline paus kuni veebruarini. Ühtegi klienti meil seal pole. Lähima aja jooksul selgitame välja, kas veebruaris saavad reisid jätkuda või mitte,? ütles Peterson.
    Tais on aastavahetust mööda saatmas 24 Horizon Traveli klienti ja sedagi riigi põhjaosas, mis kannatada ei saanud. ?Meil õnneks Phuketis kliente polnud ja teistega on kõik korras,? sõnas Peterson. Horizon Travel teeb reise Taisse iga kahe nädala tagant kuni märtsi lõpuni. Reise ära jätta ei plaanita, sest Tai põhjapiirkonda pole kuulutatud kriisipiirkonnaks ja Finnairi lennud selles suunas jätkuvad. ?Kuid kui keegi tahab tühistada sõitu, mis on ka inimlikult arusaadav, siis me takistusi ei tee,? lisas Peterson.
    Reisibüroo Reisekspert juhi Sven Lõokese sõnul Sri Lankale reise lähipäevil ei toimu. ?Sri Lanka osas on seisukoht selline, et mitte kedagi sinna lähipäevadel ei saadeta seni, kuni olukord pole normaliseerunud. Suur osa hotelle on hävinud, õnneks meie klientidega on kõik korras ja nad toimetatakse lähipäevil tagasi.? Sri Lankal on kolm Reisieksperdiga sõitnud eestlast.
    ?Kõik see piirkond, mis jääb Vaikse ookeani äärde, on kahjustamata ja need, kes on broneerinud sõidu Pattayasse ja Hua Hini, saavad ka sõita,? ütles Berger Reiside juhataja Urve Kalmist. Järgmine reis peaks minema juba 3. jaanuaril ja hetkel peetakse läbirääkimisi nendega, kelle reis pidanuks viima Phuketisse. Kalmisti sõnu asendatakse see mõne teise sihtkohaga Tais. Seni pole inimesed avaldanud soovi reise annulleerida. ?Ootame ka partneri vastust, et teada saada, kui suured on hotellide kahjustused ja siis otsustame, millal saab Phuketiga jätkata,? ütles Kalmist.
    Ka nende firma kaudu sõitis eestlasi ohupiirkonda, kuid nende arvu Kalmist öelda ei soovi, sest paljud ostsid vaid lennupileti ja edasised andmed nende kohta puuduvad. ?Nüüd pole võimalik tuvastada, kas need inimesed on olemas ja terved, sest me ei tea, kuhu nad seal läksid,? ütles Kalmist.
    Fiesta Reiside reiskorraldaja Tõnis Randala sõnul on neil Tais 15 eestlast. ?Kõik on korras ja tagasi nad varem ei tule. Järgmine reis on juba jaanuari keskel,? ütles Randala.
    Suurt rahalist kahju reisifirmad reiside ärajäämisest ei saa, sest on sellise olukorra vastu kindlustatud.
    If Kindlustuse turundusjuhi Aili Kukumägi sõnul pikeneb Kagu-Aasia loodusõnnetuse piirkonnas viibivatel If Eesti Kindlustuse klientidel reisikindlustuse periood automaatselt kuni kindlustatu saabumiseni Eestisse. Meditsiiniabi kindlustuse juhtumeid käsitleb Ifi kindlustusabi partner SOS International tavapärasel viisil, loobudes looduskatastroofi välistusest.
    If Eesti Kindlustus hüvitab ka katastroofipiirkondadest viivitamatul tagasitulekul tekkinud täiendavaid transpordikulud, mida lennufirmad, reisikorraldaja või muu ei hüvita.
    Juhtumeid, kus samadel põhjustel veel algamata reise tühistatakse, If Eesti Kindlustus ei hüvita.
    Viimase 40 aasta tugevaima maavärina tagajärjel tekkinud hiidlainete ohvrite arv on kasvanud Kagu-Aasias juba üle 20 000 ja ÜRO hoiatab epideemia puhkemise ohu eest.
    Kagu-Aasia riikide turismi on viimastel aastatel mõjutanud SARSi epideemia, linnugripp ja terrorirünnakud. Alles mõni aeg tagasi avaldas Maailma Turismiorganisatsioon lootust, et Aasia on SARSi ja terrorismi põhjustatud probleemidest jagu saanud ja peaks tänavu oma tulemusi parandama. Nüüd siis enne aasta lõppu andis järjekordse tagasilöögi loodusstiihia.
    Sri Lanka, Indoneesia, India, Tai, Birma, Bangladeshi, Malaisia ja Maldiivide valitsuste andmeil on Indoneesias Sumatra saare lähedal India ookeani põhjas 9,1pallise maavärina tagajärjel tekkinud hiidlaine tekitanud nende riikide rannikualadel tohutuid purustusi ja nõudnud väga palju inimelusid, kusjuures ohvrite arv olukorra selgudes järjest kasvab.
    Investeerimispanga JPMorgan ökonomist Lian Chia Liang Singapuris ütles eile aga, et tsunami tagasilöök Aasia majandusele jääb lühiajaliseks.
    Põhjust Aasia riikide majanduskasvu prognoose alandada JPMorgan praegu ei näe, kirjutas Kauppalehti-online. Hiidlaines hävinud hotellide ja rannikualade infrastruktuuri taastamine korvab tulude vähenemise turismi vähenemisest, ütles Lian Chia Liang.
    ÜRO hoiatab, et õnnetuspiirkonnas võivad tekkida juba mõne päevaga kiiresti levivad epideemiad, kui kohalikku arstiabisüsteemi kiiresti toimima ei saada.
    Et purustava laine teele jäi mitmeid populaarseid kuurorte, siis on ohvrite seas ka välismaalasi. Ainuüksi Euroopast oli neisse riikidesse sõitnud jõulupuhkust veetma kümneid tuhandeid inimesi, kelle saatuses selgusele jõudmine võtab kohapeal valitseva kaose tõttu arvatust rohkem aega.
    Rootsi välisministeeriumi andmeil viibis õnnetuse hetkel Tais vähemalt paarkümmend tuhat rootslast. Peljatakse, et nende hulgas on surmasaanuid, eriti nende 840 seas, kes olid Fritidsresoriga sõitnud Khao Laki saarele, mis on Tai üks enam kannatada saanud piirkondi.
    Soome Tai suursaatkonnal on seni andmeid ühe surma saanud Soome kodaniku kohta.
    Saksa televisioon hindas piirkonnas viibivate Saksa turistide arvuks kaheksa tuhat, Itaalia viis tuhat, seal on rohkesti ka britte, prantslasi jt.
    Kui palju Tais täpselt turiste viibis, pole teada, sest lisaks t?arterreisijatele on seal palju omal käel puhkajaid.
    Kui arvestada, et Taid külastab aastas umbes 12 miljonit turisti ning turism moodustab 6 protsenti riigi sisemajanduse koguproduktist, siis on selge, et Tai majandus põeb seda vapustust veel kaua.
    IMF lubas kannatanud riikidele kiiret abi. Samuti on Punane Rist lubanud saata abi 5 miljoni ja Euroopa Liit 3 miljoni euro ulatuses. Venemaa lubas lähetada 25 tonni humanitaarabi.
    Välisministeerium soovitab tõsiselt kaaluda vajadust reisida India ookeani piirkonda, eriti Lõuna- ja Kagu-Aasia riikidesse, sealhulgas Taisse, Sri Lankale ja saartele, sest seismiline olukord selles piirkonnas on ebastabiilne ning võimalikud on järeltõuked. Samuti on seal nakkushaiguste leviku kõrgendatud oht.
    Reisimisel Lõuna- ja Kagu- Aasia riikidesse tuleb arvestada võimalike riskidega ning sellega, et reisitakse omal riisikol.
    Välisministeeriumi andmetel on Tais 158 eestlast, neist 86ga on kõik korras, Sri Lankal 34 ja neist 19-l probleeme pole, Indoneesias on 7 eestlast, kellest 6ga on kõik korras, India idarannikul 9 eestlast ja ühe kohta on teada et kõik on korras, Malaisias on 7 eestlast, kellest 6 kohta on teateid ja Maldiividel on 4 eestlast, kuid nendega pole kontakti saadud. Lisaks on 19 eestlast, kelle kohta on teada, et nad sõitsid sellesse piirkonda, aga pole teada sihtpunkt.
    Välisministeeriumi teatel polnud ükski eestlane end enne sõitu registreerinud ministeeriumis, andmeid nende sealviibimise kohta on saadud reisibüroodelt ja sõitnute lähedastelt ning need ei pruugi olla täpsed.
  • Hetkel kuum
Paul Künnap: Soome ja Rootsi võidujooks terase pärast annab Eestile õppetunde
Rohepöördest tingitud tööstuse ümberorienteerumise ja ka ümberpaiknemise ajaaken ei ole lõputu. Kes esimesena suudab vajalikud investeeringud teha ja enda juurde meelitada, on järgnevateks kümnenditeks võitja, kirjutab värske näite põhjal advokaadibüroo Sorainen partner Paul Künnap.
Rohepöördest tingitud tööstuse ümberorienteerumise ja ka ümberpaiknemise ajaaken ei ole lõputu. Kes esimesena suudab vajalikud investeeringud teha ja enda juurde meelitada, on järgnevateks kümnenditeks võitja, kirjutab värske näite põhjal advokaadibüroo Sorainen partner Paul Künnap.
Alphabeti head tulemused tekitasid järelturul ralli
Analüütikute prognoose ületanud Alphabeti majandustulemused kergitasid järelturul Google’i emafirma aktsiat üle tosina protsendi.
Analüütikute prognoose ületanud Alphabeti majandustulemused kergitasid järelturul Google’i emafirma aktsiat üle tosina protsendi.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Myraka ettevõtlusblogi: Ford Transit gloria mundi
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Põlva saunatootja asendas jahtunud turud ühe kliendiga USAs: “Tööd on rohkem kui peaks!”
Mitu aastat reipat kasvu näidanud Põlva saunatootja Ecosauna Projecti majandustulemused võtsid eelmisel aastal hoo maha, tänavune aasta on neil see-eest aga juba välja müüdud.
Mitu aastat reipat kasvu näidanud Põlva saunatootja Ecosauna Projecti majandustulemused võtsid eelmisel aastal hoo maha, tänavune aasta on neil see-eest aga juba välja müüdud.
Teabevara on nagu ülikool
„Teabevara tunnis“ saad piiluda teabevara köögipoolele.
„Teabevara tunnis“ saad piiluda teabevara köögipoolele.
Karmo Tüür: kuriusklikkus saadab ökosurma
Rohepööre on viinud ususõjani, mille ohvriks võivad langeda ettevõtted või koguni majandusharud, kirjutab poliitikavaatleja ja väikeettevõtja Karmo Tüür Äripäeva essees.
Rohepööre on viinud ususõjani, mille ohvriks võivad langeda ettevõtted või koguni majandusharud, kirjutab poliitikavaatleja ja väikeettevõtja Karmo Tüür Äripäeva essees.
Tesla plaan keskenduda odavamatele sõidukitele kergitas aktsia hinda
Tesla avaldas eile plaani, mille kohaselt hakatakse tootma soodsamaid sõidukeid juba selle aasta lõpus. Tootmine hakkaks toimuma olemasolevates tehastes, mis lööb plaani segamini seoses Mehhikosse ja Indiasse kavandatavate uute tehastega. Pärast seda teadet on Tesla aktsia hind hakanud taas tõusma.
Tesla avaldas eile plaani, mille kohaselt hakatakse tootma soodsamaid sõidukeid juba selle aasta lõpus. Tootmine hakkaks toimuma olemasolevates tehastes, mis lööb plaani segamini seoses Mehhikosse ja Indiasse kavandatavate uute tehastega. Pärast seda teadet on Tesla aktsia hind hakanud taas tõusma.
Swedbank kaotas kasumit vähem kui SEB
Eesti kahe suurema panga tulemusi vaadates on näha, et Swedbanki kasum kahanes esimeses kvartalis vähem kui SEB-l.
Eesti kahe suurema panga tulemusi vaadates on näha, et Swedbanki kasum kahanes esimeses kvartalis vähem kui SEB-l.
Robotit arendav Eesti idufirma kaasas 1,5 miljonit eurot
Eesti idufirma 10Lines kindlustas 1,5 miljoni euro suuruse investeeringu, et laiendada tegevust Ameerika Ühendriikides.
Eesti idufirma 10Lines kindlustas 1,5 miljoni euro suuruse investeeringu, et laiendada tegevust Ameerika Ühendriikides.