Inno Tähismaa • 7 jaanuar 2005

Rahandusministeerium: inflatsiooni kiirenemise tõi kütuse ja toidu kallinemine

Kütuse ja toidukaupade kallinemine tõi kaasa inflatsiooni kiirenemise 2004. aastal, edastab rahandusministeerium.

Ministeeriumi teatel mõjutasid 2004. aasta inflatsiooni enim Euroopa Liiduga liitumisega kaasnenud muutused maksupoliitikas ning väliskaubanduses. Aasta kokkuvõttes tõusid kaupade ja teenuste hinnad 3,0 protsenti, tingituna peamiselt mais toimunud hüppelisest mootorikütuste ning toidukaupade kallinemisest. Lisanduvat hinnasurvet avaldas toornafta hinnatõus maailmaturul.

Toidu ja mittealkohoolsete jookide 4,2-protsendiline kallinemine eelmise aastaga võrreldes oli peamiselt tingitud suhkru, piimatoodete ja puuviljade kõrgemast hinnatasemest. Transporditeenuste 5,4-protsendilise kallinemise taga oli peamiselt mootorikütuste aktsiisi tõstmine, nafta hinnatõusu mõju mootorikütuste kallinemisele vähendas sisemaine tugev konkurents. Oluliselt mõjutas tarbijahindade aastakasvu ka eluasemeteenuste administratiivne tõus ning ahjukütte kallinemine seoses selle varumise raskustega kehvade ilmastikutingimuste tõttu.

Eurotsooni 2004. aasta inflatsiooniks kujunes esialgsel hinnangul 2,1 protsenti, mis oli 0,9 protsendipunkti madalam kui Eestis. Eurotsooni hinnatõusu kiirendas enim nafta maailmaturuhindade märkimisväärne kasv aasta teises pooles, mille mõju vähendas euro tugevnemine.

2005. aastal oodatakse eurotsooni inflatsiooni jäämist allapoole Euroopa Keskpanga seatud 2 protsendi piiri, mida toetab tugev euro ning oodatav naftahindade langus.

Eestis kiirendavad inflatsiooni lisaks suhteliselt kõrgel püsivatele kütusehindadele ka 1. märtsist tõusvad elektrihinnad. Eesti tarbijahindade tõus peaks 2005. aastal püsima eelmise aasta tasemel.

Hetkel kuum